Зеленський розповів Сі Цзіньпіню про справедливий мир для України

19:24, 26.04.2023
Зеленський розповів Сі Цзіньпіню про справедливий мир для України

Розмова Сі Цзіньпіна й Зеленського була обміном поглядами, думками, щодо деяких найважливіших питань (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з китайським лідером Сі Цзіньпіном озвучив українську "формулу миру". У свою чергу Сі Цзіньпін розповів про китайський "мирний план". 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник Зеленського Сергій Никифоров в ефірі телемарафону, прес-служба Офісу президента. 

 

«Під час годинного спілкування обговорили весь комплекс актуальних питань двосторонніх відносин. Окрему увагу приділили шляхам можливої взаємодії з метою встановлення справедливого і сталого миру для України.

Ніхто не бажає миру більше, ніж український народ. Ми – на своїй землі і боремося за наше майбутнє, реалізовуючи невід’ємне право на самооборону. Мир має бути справедливим і стійким, заснованим на принципах міжнародного права та поваги до Статуту ООН. 

 

Не може бути жодного миру за рахунок територіальних компромісів. Територіальна цілісність України має бути відновлена в межах 1991 року".

Деталі: Також Зеленський розповів, що під час розмови лідери обговорили шляхи зміцнення українсько-китайського партнерства, оскільки до повномасштабного російського вторгнення Китай був торговельним партнером України номер один», - зазначив Зеленський.

 

«Відбувся обмін думками. Голова КНР особисто представив китайський мирний план, який є в публічному просторі. Президент України розповів про нашу формулу миру, яка складається з 10 кроків і є для нас пріоритетною. 

Є певні моменти, де вони перетинаються, щодо невикористання і неросповсюдження ядерної зброї, тощо», - зазначив Никифоров.

 

За його словами, це лише початок і новий етап двостороніх відносин країн.

Розмову речник Зеленського назвав "обміном поглядами" щодо найважливіших питань і "першим кроком" у відновленні і розвитку українсько-китайських відносин. 

Зокрема, Україна очікує на прибуття спецпредставника Китаю щодо врегулювання "української кризи" (війни - ред.). Ним призначили експосла КНР в Росії (з 2009 по 2019 рік) Лі Хуєя. Поки невідомо, коли Лі здійснить поїздку і які ще країни відвідає.

 

«Подивимось із чим він приїде. Я так розумію, що він приїде, щоб більш детально зрозуміти нашу позицію. Хай там як, а ми налаштовані на прямий діалог із Китаєм», - 

 

Як повідомляла УМ, 26 квітня 2023 президент України Володимир Зеленський провів  телефонну розмову  із главою КНР Сі Цзіньпіном. Це перша розмова лідерів країн після повномаштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

 

Цього ж дня Зеленський призначив Павла Рябікіна надзвичайним і повноважним послом України в Китаї. Після смерті попереднього посла Сергія Камишева Україна кілька років не призначала посла в Китаї. 

 

Попередня розмова лідерів України і Китаю відбулась у 2021 році.

 

У 2023 році китайське Міністерство закордонних справ опублікувало так званий мирний план  зі своїми ідеями щодо врегулювання війни Росії проти України. Документ складається з 12 пунктів.