Лукашенко вважає «білоруськими землями» міста Білосток і Вільнюс

12:25, 18.09.2021
Лукашенко вважає «білоруськими землями» міста Білосток і Вільнюс

Олександр Лукашенко виступав на фоні мапи Булорусі 1921 року. (Фото: president.gov.by)

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко фактично зазіхнув на сучасні території сусідніх країн – Польщі і Литви.

 

На його думку, нинішні польське місто Білосток і литовська столиця Вільнюс є історичними білоруськими землями.

 

Як передає Україна молода, таку скандальну заяву Лукашенко зробив на форумі патріотичних сил, який відбувся на "Мінськ-Арені".

 

"Сусіди нам дані від Бога, як і будь-якій державі. У відносинах з усіма ми прагнемо до миру і дружби. Ми ніколи не зазіхали на чужий коровай або клаптик землі. Нам свого вистачає.

 

Ми навіть не нагадуємо сьогодні їм про те, що Білосток і Білосточчина - це білоруські землі. Що Вільно - це теж білоруське місто, і землі навколо. Ми ж про це не говоримо", - цитує Лукашенка його пресслужба.

 

Самопроголошений президент Білорусі додав: "Внутрішньоконфесійна рівновага і міжнаціональна єдність - непорушні основи нашого суспільства. Всі ми, що живуть на цій землі люди, - білоруський народ. У нас одна держава, один закон, спільна історична пам'ять на всіх. Це є непорушним, це назавжди".

 

Зауважимо, що недипломатичні заява Лукашенка пролунала з нагоди Дня народної єдності - свята, яке в Білорусі відзначається починаючи з цього року 17 вересня.

 

Зауважимо, що це день нападу СРСР на Польщу в 1939 році, внаслідок якого до країни були приєднані території Західної Білорусі.

 

Лукашенко і Путін виправдовують дії Сталіна у 1939 році, мовляв, це не дало гітлерівській Німеччині просунутися далі на Схід.