Порошенко обурений брехливим звітом ТСК щодо «вагнерівців»

10:33, 11.09.2021
Порошенко обурений брехливим звітом ТСК щодо «вагнерівців»

Петро Порошенко стверджує, що наприкінці 2018 року санкціонував проведення спецоперації спецслужб із затримання "вагнерівців". (Фото: facebook.com/petroporoshenko)

Партія «Європейська солідарність» обурена звітом роботи ТСК Верховної Ради щодо «вагнерівців» і наголошує, що глава комісії Мар’яна Безугла «поширила відверту брехню».

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві партії Петра Порошенка, яким вона відреагувала на звіт відповідної ТСК, оприлюднений напередодні ввечері.

 

Зокрема, Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо розслідування справи "вагнеріців" дійшла до висновку, що п’ятий президент Петро Порошенко не міг санкціонувати цей "спеціальний захід" за часів каденції, оскільки його планували у липні 2020 року.

 

Відтак, у партії «ЄС» заявляють: «ПсевдоТСК винятково з вірних "Слуг", у роботі якої сьогодні не брала участі жодна інша фракція чи депутатська група,  має одну мету – прикрити і захистити зрадників в Офісі Президента.

 

Тому "Європейська Солідарність" не брала і не братиме участі в їхній  виставі. Ми вимагаємо голосування повноважної ТСК за участі усіх політичних сил парламенту, за винятком проросійської ОПЗЖ».

 

Зазначається, що Порошенко готовий дати покази СБУ у цій справі. Адже він стверджує, що наприкінці 2018 року санкціонував проведення спецоперації спецслужб із затримання найманців ПВК "Вагнер".

 

Також нардеп від «ЄС» Михайло Забродський  вважає незграбними версії витоку інформації у справі “вагнерівців”, оголошені керівництвом ТСК.

 

“Здивування викликає абсолютно все, починаючи від форми і закінчуючи тим самим змістом, у цієї 50-хвилинної розмови з журналістами. Але вже чітко можна говорити про три основних моменти, на яких базується фактично лінія виправдовування, зокрема, владної команди”, — заявив у ефірі “Прямого” пан Забродський.

 

Обранець згадав нового фігуранта — таємничого білоруського агента, який нібито і спричинив зрив операції і чия робота нібито «призвела до того, що не відбулося того, що було заплановано».

 

Тому Забродський вважає “незграбною” спробу пояснити наслідки зриву спецоперації подіями 2-3- річної давнини, коли нібито вже почався витік інформації.

 

Зауважимо, що Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо розслідування справи "вагнеріців" дійшла до висновку, що п’ятий президент Петро Порошенко не міг санкціонувати цей "спеціальний захід", оскільки його планували у липні 2020 року.

 

Очільниця ТСК Мар’яна Безугла під час брифінгу заявила:

 

"Згідно з заявами п’ятого президента він особисто санкціонував спецоперацію у 2018 році. Але ми бачимо, що у 2014-2018 році – це рутинна робота, а планування спеціального заходу – це липень 2020 року.

 

У липні СБУ була передана інформація за результатами документування осіб і відібрано кілька десятків тих, які становлять оперативний інтерес. І з цих кількох десятків було відібрано 33.

 

Зроблю висновок, згідно з нашим дослідженням, Петро Олексійович, беручи до уваги, що ту інформацію, яку ми отримали, планування йшло в липні 2020 року, а це відбулося у липні 2020 року, не міг санкціонувати.

 

У мене питання, чому Петро Олексійович фактично ввів у оману як ТСК, так і все суспільство, які мотиви на загал заявити про особисте санкціонування у 2018 році, для чого брехати?".

 

Пані Безугла заявила, що це була не спецоперація, а "спеціальний захід", і посадку літака в Україні не планували. Натомість спецслужби нібито очікували, що "вагнерівців" затримає Туреччина в аеропорту Стамбула після їхнього прильоту туди. Також зазначається, що Туреччина не знала нічого про цю справу.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Порошенко заявляв, що наприкінці 2018 року санкціонував проведення спецоперації спецслужб із затримання найманців ПВК "Вагнер".