Прапор Незалежності України урочисто встановили перед Радою

13:31, 20.08.2021
Прапор Незалежності України урочисто встановили перед Радою

Урочиста церемонія розпочалася зміною караулу прапороносної групи Національної гвардії біля Прапора Незалежності. (Фото Верховної Ради України)

Стенд із Прапором Незалежності України, який став символом незалежності держави 30 років тому, урочисто відкрили перед будівлею парламенту на площі Конституції з нагоди Дня Незалежності у п’ятницю.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Верховна Рада.

 

«Цей захід присвячений події, що відбулася у Верховній Раді та ознаменувала відновлення Незалежної Української Держави й стала точкою відліку у новітній історії України. 30 років тому, 24 серпня 1991 року, український парламент прийняв Акт проголошення Незалежності України. Цього дня група народних депутатів внесла Прапор Незалежності до зали пленарних засідань», нагадують у Раді.

 

В урочистому відкриті композиції взяли участь спікер парламенту Дмитро Разумков, народні депутати, керівництво апарату ВР, гості, а також діти з різних регіонів України, які відпочивають у дитячому центрі "Артек".

 

Урочиста церемонія розпочалася зміною караулу прапороносної групи Національної гвардії біля Прапора Незалежності, прозвучав гімн України.

 

 

"В перший раз за 30 років Прапор Незалежності виставляється перед Верховою Радою України, на площі Конституції, де кожен бажаючий може до нього підійти, сфотографуватись, тому що це неправильно, коли він залишається лише в стінах Верховної Ради", - сказав пан Разумков.

 

Слід зауважити, що прапор, який вносили в парламент 30 років тому, був величезний – 4 на 8 метрів, а той, що виставили перед Радою - явно меншого розміру.

 

24 серпня 1991 року група народних депутатів, серед яких були В’ячеслав Чорновіл, Микола Поровський, Іван Заєць, Ярослав Кендзьор, Ігор Деркач, Володимир Крижанівський та інші внесли прапор Незалежності України до зали пленарних засідань.

 

З нагоди 10-ї річниці незалежності України Прапор Незалежності був розміщений як реліквія у вітрині на другому поверсі будівлі Верховної Ради.

 

23 серпня 2017 року стяг (розміром 4х8 метрів), пошитий жінками-активістками Народного Руху України, перенесли на постійне зберігання до почесного порталу Прапора Незалежності України в адміністративному будинку Верховної Ради на вул. М. Грушевського, 5.

 

Традиційно під час урочистих засідань з нагоди державних свят Прапор Незалежності України символічно вносять до зали пленарних засідань Верховної Ради народні депутати, які були безпосередніми учасниками ухвалення «Акта проголошення незалежності України».

 

Як повідомляла "УМ", Ніагарський водоспад, що на кордоні Канади та США, освітлять у синьо-жовті кольори до Дня незалежності України