Ющенко вважає, що Росію можна подолати військовим шляхом

16:10, 19.08.2021
Ющенко вважає, що Росію можна подолати військовим шляхом

Віктор Ющенко: Нам треба навчитися бачити свою націю вільною і суверенною.

Третій президент Віктор Ющенко вважає, що ніколи не варто вірити у беззаперечну силу Росії і в те, що її неможливо подолати військовим шляхом.

 

Про це Віктор Ющенко сказав з нагоди ювілейного 30-річчя Незалежності у ексклюзивному інтерв’ю газеті «Україна молода».

 

«Тарас Шевченко написав у своєму геніальному вірші: «Мій милий краю..., за що тебе Господь карає?.. Карає тяжко за Богдана і нерозумного Петра...». Я розшифрую ці слова так, як я їх розумію: будь-яка політика зближення чи злиття з Московією в будь-які часи є коренем нашого лиха», - сказав Віктор Андрійович.

 

І додав: «Якщо ми думаємо, як зробити, аби наші хлопці не гинули на сході України, треба насамперед відмовитися від політики, про яку застерігав Тарас Шевченко. Подивіться, як упродовж останніх 400 років ми були рабами і лакеями Москви. Нас прив'язали до ярма, до сохи, — і всі наші здобутки йшли на благо імперії: спершу царської, потім червоної.

 

Нам треба навчитися бачити свою націю вільною і суверенною. Будь-яка інша політика — це політика рабства в Україні. На наших землях пройшла політика великої русифікації. Сьогодні російська мова — це головний фактор русифікації України. Якщо до цього ви додасте російську книгу, російську газету, російську культуру, російськомовне побутове обслуговування, отримаємо всі ті проблеми, з якими стикається сьогочасна Україна».

 

На його думку, є абсурдом те, що «ми досі живемо разом із Щорсом, Павликом Морозовим, Сталіним у Запоріжжі й Катериною Другою в Одесі».

 

Тож Ющенко поцікавився у журналіста» УМ»: «У вас немає відчуття, що все це — готовий «русскій мір» на території України? Не вистачає тільки російського паспорта...».

 

За словами, третього президента, існує прямий зв'язок між русифікацією, російським оцерковленням, мілітарною окупацією і паспортизацією, яка відбувається сьогодні в так званих «ДНР» і «ЛНР».

           

«Якщо ми говоримо про політичну карту Східної Європи, зверніть увагу:  сьогодні в цьому регіоні ми відчуваємо наслідки шести військових конфліктів. Це Карабах, Південна Осетія, Абхазія, Крим, Придністров'я, Донбас. І все це в миролюбній Східній Європі. І найголовніше: не важко зауважити, що в будь-якому конфлікті окупантом є Росія.

           

Більшість держав у регіоні, починаючи з країн Балтії, віднесли Росію до числа найбільших небезпек суверенного устрою своїх країн. Адже проєкт «русского міра», який реалізує наш північний сусід, — це відновити свою квазіімперію за всіма тими ознаками, які були характерними для Совєтського Союзу — одного з полярних політичних центрів світу», - констатує Ющенко.

 

На питання журналіста «УМ», як же протистояти цим планам, він відповів:

 

«Ніколи не кажіть, що Росія сильна, що її неможливо подолати військовим шляхом! Як приклад, я хочу вибудувати паралель із В'єтнамом: близько 50 років тому маленька нація перемогла першу армію світу. Може, це трапилося завдяки тому, що АК-47 — найкращий автомат чи МіГ-16 — найдовершеніший бойовий літак у світі? Ні, неправда! Їхня зброя аж ніяк не переважала американську, але в них був дуже потужний чинник — національний дух.

 

А тому, якщо у вас є дух і правда, це означає, що на вашій стороні Бог і що вам не страшна ні Москва, ні будь-хто інший. Дух і правда — та сила, яка змітає все. Завжди в бою перемагає дух, а не кількість війська».

 

Як повідомляла «УМ», Віктор Ющенко вважає історію колосальним джерелом національної єдності.

 

У ексклюзивному інтерв’ю «УМ» Ющенко також наголосив, що Україні не тридцять років і «навіть не сто, двісті чи п'ятсот, бо ми вже давно минули тисячолітній рубіж».