На День Незалежності нардепи голосуватимуть за Великий Герб

18:50, 18.08.2021
На День Незалежності нардепи голосуватимуть за Великий Герб

Ескіз великого Державного герба України авторства головного художника журналу «Перець» Олексія Кохана. (Фото Офісу президента)

Верховна Рада збереться на позачергову сесію для розгляду президентського законопроєкту «Про великий Державний Герб» саме у день святкування 30-річчя Незалежності, 24 серпня.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідне розпорядження про кликання сесії підписав спікер парламенту Дмитро Разумков у середу.

 

Підписаний документ оприлюднила речниця спікера Ольга Туній у соцмережах.

 

"У зв'язку з вимогою Президента України В. Зеленського … скликати позачергову сесію Верховної Ради України дев‘ятого скликання на 14 годину 20 хвилин 24 серпня 2021 року", – зазначається у розпорядженні.

 

Порядок денний позачергової сесії передбачає розгляд проєкту закону №5712 "Про великий Державний Герб України".

 

Зауважимо, що для того, щоб законопроєкт №5712 "Про великий Державний Герб України"  ухвалити в цілому необхідна конституційна більшість – 300 голосів. Адже зміна державної символіки лише законом не можлива без внесення змін у Конституцію України.

 

Водночас, для ухвалення закконопроєкту в першому читанні досить і 226 голосів.

 

Нардеп і історик Володимир В’ятрович на цю ініціативу влади раніше реагував так:

 

«На 30 річницю Незалежності готують ухвалення закону про великий герб - втілення в життя забаганки Зеленського, яка розколює українське суспільство і компрометує Україну перед світом. Шановні друзі! Звертайтеся до своїх депутатів, аби вони не голосували «за», перетворивши День незалежності у день наруги над одним з найважливіших символів цієї незалежності – тризубом».

 

І додає: «Ми успадкували його в наших предків і маємо передати своїм нащадкам. Щоб вони і 300 річницю незалежності відзначили під цим досконалим і відомим усьому світові символом.  Єдиною додатковою прикрасою, якої потребує нинішній, досконалий герб є сильна українська держава. Давайте зосередимо свої зусилля на її побудові».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський наприкінці червня подав на розгляд Верховної Ради відповідний законопроєкт, який розкритикували громадськість і опозиція.

 

Згідно із текстом документа, Державний Герб України є державним символом України, головним елементом якого є знак княжої держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою; над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту.

 

Щит тримають з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького). Під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

 

Під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору. Зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового.

 

Як повідомляла «УМ», в минулому році українці розкритикували так званий найкращий ескіз великого Державного герба України авторства головного художника журналу «Перець» Олексія Кохана. Зокрема, герб від Кохана назвали "салат гербовий".