Британці перехопили російський Су-24, що «заблукав» біля Румунії

10:59, 18.08.2021
Британці перехопили російський Су-24, що «заблукав» біля Румунії

Російський літак СУ-24, який був перехоплений британською авіацією (Фото: raf.mod.uk)

Винищувачі Typhoon Королівських повітряних сил Великої Британії перехопили російський винищувач Су-24, який наблизився до повітряного простору Румунії.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Військово-повітряних сил Об’єднаного Королівства.

 

Зазначається, що британські винищувачі в рамках місії НАТО з посилення безпеки повітряного простору 17 серпня піднялися в повітря з румунської авіабази «Михаїл Когальнічану» поблизу Констанці на узбережжі Чорного моря, після того, як у районі польотної інформації Румунії виявили російський літак, який прямував до повітряного простору країни.

 

Як і у багатьох інших подібних випадках з російськими військовими літаками, Су-24 не подав план польоту і не виходив на зв’язок з румунським управлінням повітряного руху, що зробило небезпечними польоти інших авіарейсів, йдеться у заяві.

 

«Коли невідомий, ймовірно, російський, літак увійшов до району польотної інформації Румунії, нас залучили, щоб провести візуальну ідентифікацію. Ми піднялися в повітря за лічені хвилини. Минуло небагато часу, перш ніж ми перехопили літак і визначили його як російський Су-24. Він пролетів не ближче 20 миль (32 км – ред.) від узбережжя Румунії, перш ніж ми його перехопили. Ми супроводжували його, поки він не покинув район польотної інформації Румунії», - розповів пілот одного з Typhoon.

 

Як відомо, британські винищувачі розміщуються в Румунії в рамках місії повітряної поліції НАТО (BILOXO), яка була посилена після 2014 року у зв'язку з окупацією Криму Росією.

 

Нагадаємо, що на початку серпня через російський літак, що наблизився до повітряного простору НАТО над Чорним морем, були підняті британські винищувачі Typhoon, розміщені в Румунії.