З Кабулу встигли евакуювати 30 українців до призупинення рейсів

01:29, 16.08.2021
З Кабулу встигли евакуювати 30 українців до призупинення рейсів

Таліби почуваються господарями у Кабулі. (Фото Reuters)

МЗС України встигло евакуювати 30 українців з Афганістану в неділю. Сталося це незадовго до того, як усі комерційні рейси в аеропорту Кабулу було призупинено.

 

Як інформує Україна молода, про евакуацію співвітчизників повідомив президент України Володимир Зеленський в ніч на понеділок.

 

"Через зростання насилля в Афганістані Україна активізує зусилля для безпечного повернення своїх громадян додому.

 

З Кабула сьогодні евакуювали понад 30 українців. Незабаром вони будуть у безпеці…", - сказав глава держави.

 

Згодом з’ясувалося, що 30 українців евакуювали протягом дня, зокрема, в останню мить було врятовано 8 українців.

 

Так, за уточненими даними, з Афганістану українським літаком всього вивезли майже 80 осіб, зокрема 8 українців та громадян інших держав, які попросили про термінову евакуацію.

 

Невдовзі стало відомо, що в аеропорту Кабулу призупинено всі комерційні рейси. Летовищем користуються лише військові літаки.

 

Після цього в аеропорту почався хаос, частина пасажирів тікала з аеропорту, інші бігли в бік посадочних гейтів. В кабінках паспортного контролю нікого не було, а турнікети на прохід люди зламали. Охоронці відкрили вогонь.

 

Тоді як бойовики "Талібану" повідомили, що взяли під контроль президентський палац Афганістану.

 

Канал Al Jazeera показав ексклюзивні кадри, як таліби займають президентський палац. Представник талібів оголосив, що незабаром рух офіційно з президентського палацу в столиці Кабулі проголосить встановлення в країні Ісламського емірату Афганістан.

 

 

Як повідомляла «УМ», президент Афганістану Ашраф Гані в супроводі керівника своєї адміністрації і радника з нацбезпеки виїхав з країни до Таджикистану. За його словами, він поїхав, аби запобігти кровопролиттю в Кабулі.