Партії «Слуга народу» і «ЄС» очолюють виборчий рейтинг – соцопитування

12:06, 10.08.2021
Партії «Слуга народу» і «ЄС» очолюють виборчий рейтинг – соцопитування

До Верховної Ради проходять лише чотири партії. (Фото з архіву УМ)

Лише чотири політичні сили мають найкращі шанси потрапити до Верховної Ради, якби парламентські вибори відбулися б найближчим часом.

 

Йдеться про партії «Слуга народу», «Європейська Солідарність», ОПЗЖ і ВО «Батьківщина».

 

Як повідомляє Україна молода, це засвідчує дослідження, проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня

 

Отже, у випадку дострокових виборів, найбільшу підтримку виборців отримала б політична партія "Слуга народу" (за неї готові віддати свій голос 17% усіх опитаних або 27% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за яку партію голосуватиме).

 

За партію "Європейська солідарність"  готові віддати свій голос відповідно 11% і 17% опитаних.

 

Тоді як за партію "Опозиційна платформа ˗Зажиття" –відповідно 11%  і 16%, а за ВО "Батьківщина"  ˗  відповідно8% і11%.

 

Партію "Сила і честь" підтримують відповідно 4% і 6%, ВО "Свобода"   ˗відповідно2% і3%,  партію"УкраїнськастратегіяГройсмана" ˗відповідно2% і3%, РадикальнупартіюОлегаЛяшка˗відповідно 2% і 3%, "Партію Шарія" ˗відповідно1% і2%.

 

Рейтинги інших партій коливаються в межах 1% підтримки і значно нижче.

 

Соціологи дослідили і президентські рейтинги: якби вибори президента відбувалися найближчим часом, то найбільше голосів у першому турі отримав би чинний глава держави Володимир Зеленський – 29% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме.

 

П’ятого президента Петра Порошенка готові підтримати 16% опитаних, співголову фракції ОПЗЖ Юрія Бойка − 15%, лідерку "Батьківщини" Юлію Тимошенко – 11%.

 

За очільника партії "Сила і честь" Ігоря Смешка мають намір проголосувати 6%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка – 3%, за експрем’єра Володимира Гройсмана – 3%, за свободівця Руслана Кошулинського – 3%, за спікера ВР Дмитра Разумкова – 2%, за голову партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка – 2%, за мера столиці Віталія Кличка – 1%, за члена Опоблоку Олександра Вілкула – 1%.

 

У другому турі, якби в нього вийшли Зеленський і Порошенко, то Зеленський би отримав 61% голосів тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, а Порошенко – 39%.

 

У випадку виходу до другого туру Зеленського і Бойка за Зеленського проголосували би 68% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, за Бойка – 32%.

 

Дослідження Центру Разумкова проведене з 29 липня по 4 серпня  2021 року методом інтерв’ю "обличчям до обличчя". За місцем проживання респондентів соціологи опитали 2019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками.

 

Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

 

Як повідомляла "УМ", Порошенко позивається до Зеленського у суді.