Георгій Тука вважає «Велике будівництво» примітивним пограбуванням

10:23, 10.08.2021
Георгій Тука вважає «Велике будівництво» примітивним пограбуванням

Колишній заступник міністра тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (2016-2019) Георгій Тука. (Фото з ФБ-сторінки Георгія Туки)

Колишній заступник міністра тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (2016-2019) Георгій Тука вважає програму президента Зеленського «Велике будівництво» примітивним пограбуванням, якого не дозволяло собі навіть оточення Януковича.

 

За його словами, серед компаній, які беруть участь у «Великому будівництві», є чимало таких, які привласнюють кошти нечесним шляхом.

 

Як передає Україна молода, про це пан Тука заявив в ефірі телеканал «Прямий».

 

«Що стосується будівництва. Минулого тижня я мав зустріч зі своїм близьким доволі знайомим, між іншим, уродженцем Луганської області, який, перебуваючи в лавах однієї з наших спецслужб, зберіг вірність присязі України. Зараз він уже вийшов у відставку. Він останні років, мабуть, 15 фахово займався в цій структурі питаннями корупції. Ми торкнулися під час зустрічі теми саме «Великого будівництва». І він, сміючись, сказав, що такого примітивного пограбування, яке відбувається зараз, не дозволяло собі навіть оточення Януковича. Справа не в кількості, а в нахабності і примітивізмі», - наголосив ексурядовець.

 

Тука зазначив, що його знайомий має доступ до інформації завдяки адвокатському посвідченню. Його співрозмовник розповів, що одна з компаній-учасниць «Великого будівництва» після отримання першого траншу у якості передплати у розмірі 30% всі 100% відправила на компанію, яка в специфічних колах відома як обнальний центр.

 

Колишній заступник міністра запевняє, що все ж у разі зміни влади нікому не вдасться уникнути відповідальності за таку діяльність.

 

«Але річ у тому, що було б бажання і політичний дозвіл. Фізично і юридично це довести нескладно. Бо все робиться на примітивному рівні. Відчуття безкарності перевищує відчуття самозбереження. І, на жаль, ті цифри, що лунають, 30-40% – з моєї точки зору, вони ще дещо занижені. Я очікую реалістичні цифри на рівні 70-80%», - сказав Тука.

 

Політик також зазначив, що наразі виведення таких коштів відбувається через кеш та офшори.

 

Раніше політичний експерт, кандидат юридичних наук Андрій Смолій заявляв, що нехтування системою державних закупівель ProZorro, нібито для того, аби пришвидшити процеси – це ніщо інше, як бажання нажитися на програмі «Великого будівництва».