НАБУ оприлюднило відео про вимагання Чаусом $150 тисяч

07:34, 07.08.2021
НАБУ оприлюднило відео про вимагання Чаусом $150 тисяч

Дії Чауса кваліфікували як "Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням". (Фото НАБУ)

Національне антикорупційне бюро розсекретило частину матеріалів розслідування щодо колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, який вимагав та отримав хабар у 150 тисяч доларів, а потім ховав їх у банки.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідні матеріали і відео оприлюднило НАБУ.

 

Адже 6 серпня слідство відкрило матеріали справи для ознайомлення стороні захисту перед скеруванням до суду обвинувального акту.

 

Зазначається, що дії Чауса кваліфікували як "Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням".

 

Колишнього суддю викликали на допит в НАБУ 5 та 6 серпня. Проте від дачі показань від відмовився.

 

На відео, яке показали в НАБУ, фігурують три особи: заявниця у справі про хабар, особа, яка співпрацює із слідством та сам Чаус.

 

Так, правоохоронці зафільмували розмову заявниці із Чаусом, де вони обговорюють винесення рішення на користь жінки в обмін на хабар. Суддя також просить співрозмовницю не говорити вголос суму і взагалі те, що вона пропонує гроші, а написати це на листку.

 

Водночас, жінка висловлювала побоювання, що вона може віддати кошти, а не отримати потрібне рішення. Саме тому вона пропонувала віддати частину грошей вже після винесення рішення. Чаус на такий варіант не погоджувався та говорив, що все потрібно одразу виплатити.

 

На відео також є розмови судді із чоловіком, який співпрацював із слідством. Примітно, що Чаус на них згадував, що правоохоронці "копають" під суддю на предмет хабарництва та згадував випадок, коли одеський суддя відстрілювався від силовиків. 

 

Там же правоохоронцям вдалось зафіксувати момент передачі коштів судді посередником. 

 

 

Як повідомляла «УМ», детективи НАБУ затримали Чауса у лікарні «Феофанія» в Києві.

 

Згодом суд відправив екссуддю під цілодобовий домашній арешт із зобов'язанням носити електронний браслет.

 

Перед цим, 30 липня, Чауса виявили у селі Мазурівка на Вінниччині. Кілька днів його утримували в СБУ і не передавали до НАБУ.