Євген Марчук помер від зупинки серця

09:15, 05.08.2021
Євген Марчук помер від зупинки серця

Пішов з життя Євген Марчук - велика Людина! Український державник! Велика історія нашої країни! (Фото: сімейний архів Марчуків)

Колишній прем'єр-міністр України, перший голова СБУ, міністр оборони України, секретар РНБО України Євген Марчук помер на 81-му році життя. Смерть настала 5 серпня.

 

Як інформує УМ, про це в четвер вранці у Фейсбуці повідомила дружина Марчука, головна редакторка газети «День» Лариса Івшина.

 

У Марчука зупинилось серце. «Чорний день… помер ЄК (Євген Кирилович – УМ.)… Зупинилося серце»,– написала Івшина.

 

Поки офіційно не повідомляють, що саме стало причиною зупинки серця.

 

«Пішов з життя легендарний державний діяч, перший голова СБУ, очільник Уряду України, міністр оборони України Євген Марчук.  9 листопада 1995 року він, очоливши нашу делегацію в Страсбурзі на урочистій церемонії вступу України до Ради Європи, підкреслив історичну місію «повернення в європейську родину народів, частиною якої ми завжди себе вважали... Країна, яка розташована в географічному центрі континенту і яка водночас століттями була штучно ізольована від європейських справ, нарешті, посяде належне місце в європейському домі. Членство України в РЄ - це гарантія безпеки і суверенітету України, її подальшого просування шляхом ринкових реформ і демократичних перетворень», - написав мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

 

 

І нагадав: «Поруч із ним були, зокрема, міністр закордонних справ України Геннадій Удовенко, міністр юстиції України Сергій Головатий, які не тільки долучилися до підписання Європейської конвенції з прав людини. Згодом вони докладуть зусиль до написання Конституційного договору на перехідний період, власне Конституції України, якої тоді ще не було, а також визначенні статусу української мови як державної та її утвердження в майбутньому».

 

 

Нагадаємо, що Євген Марчук почав політичну кар'єру в 1963 році. Він почав роботу з Комітету державної безпеки УРСР та пройшов у відомстві всі кар'єрні щаблі. Працював в обласному управлінні КДБ Кіровоградської та Полтавської областей. Очолював "дисидентське" 5 управління.

 

Був першим главою Служби безпеки України – обіймав посаду з 1991 по 1994 роки.

 

Потім його призначили віцепрем'єр-міністром, першим віцепрем'єром та виконувачем обов'язків глави уряду.

 

З червня 1995 року – прем'єр-міністр України. Посаду покинув 27 травня 1996 року. Він був звільнений нібито через "формування власного політичного іміджу".

 

Марчук був депутатом Верховної Ради України 3 скликання.

 

5 червня 2003 року політика призначили міністром оборони. Однак у вересні 2004 його відправили у відставку. Сам Марчук говорив, що це було "дуже поспішно".

 

З грудня 2004 року очолив партію "Свобода". Під час виборів до Верховної Ради 2006 року політик був главою іменного блоку "Євген Марчук – Єдність". Політсила отримала всього 0,06% голосів виборців.

 

У 2008 році тодішній президент Віктор Ющенко призначив Марчука своїм радником.

 

У 2018 році Марчук став представником України у Тристоронній контактній групі в Мінську. Покинув посаду політик у травні 2019 року.