Зеленський доручив СБУ та МВС забезпечити захист білорусів в Україні

14:19, 04.08.2021
Зеленський доручив СБУ та МВС забезпечити захист білорусів в Україні

Зеленський очікує всебічного розслідування всіх обставин загибелі Віталія Шишова. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський доручив Службі безпеки та Міністерству внутрішніх справ вивчити усі ризики і забезпечити захист громадянам Республіки Білорусь, які прибули в Україну в останній рік.

 

Йдеться у першу чергу про білорусів, яким може загрожувати небезпека у зв’язку з їхньою політичною або громадською діяльністю.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента в середу.

 

«Кожен білорус, який може стати ціллю для злочинців у зв’язку зі своєю публічною політичною позицією, має отримати спеціальний і надійний захист. СБУ та МВС повинні відпрацювати чіткий алгоритм оцінки можливих ризиків, а також систему відповідей на ці ризики, щоб усунути будь-яку загрозу для людей», – заявив Зеленський.

 

Наразі вже визначено перелік громадян Білорусі, щодо яких уже почали здійснювати заходи з оцінки ризиків, додаткового супроводу їхнього перебування на території нашої країни та охорони.

 

«Це рішення ухвалене у зв’язку з отриманням правоохоронними органами інформації про можливі загрози для ряду білоруських активістів, а також через трагічну загибель Віталія Шишова – політичного активіста з Білорусі, який проживав в Україні. Кримінальне провадження розпочате за статтею 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України», - акцентують на Банковій.

 

І додають: "Президент очікує всебічного розслідування всіх обставин загибелі Віталія Шишова, швидкої та повної перевірки інформації, а також регулярного й достатнього інформування суспільства представниками Національної поліції щодо прогресу слідчих у цій справі".

 

Як повідомляла «УМ», 3 серпня в Києві в парку знайшли повішеним голову Білоруського дому в Україні Віталія Шишова.

 

До України днями терміново переїхав і чоловік легкоатлетки Христини Тимановської - Арсеній Зданевич після того, як його дружину намагалися силоміць вивезти з Олімпіади в Токіо на батьківщину.

 

Також в Україну в середу переїхав тренер гандбольної команди "Віцязь" Костянтин Яковлєв, який є активістом Незалежної асоціації спортсменів і опонує режиму Лукашенка.