Зеленський звільнив з СБУ генерала Наумова через контрабанду

18:07, 25.07.2021
Зеленський звільнив з СБУ генерала Наумова через контрабанду

Причина звільнення генерала СБУ Наумова полягає у боротьбі за доходи від контрабанди з Офісом Президента.

Звільнення бригадного генерала СБУ Андрія Наумова з посади начальника Головного управління внутрішньої безпеки 23 липня стало просто сенсацією серед українських силовиків.

 

Президент Володимир Зеленський закритим указом позбавив влади ключову людину в СБУ, яка керувала контрабандними схемами, закривала і відкривала замовні кримінальні провадження, «віджимала» бізнес і яку називають «гаманцем» голови СБУ Івана Баканова.

 

Як інформує Україна молода, таку версію втаємниченого звільнення одіозного Наумова, посилаючись на власні джерела у силових структурах, наводить журналіст Юрій Бутусов у соцмережах в неділю.

 

На його думку, йдеться про новий переділ ринку контрабанди. Втім, журналіст додає, що якщо вся група Наумова буде зачищена і слідом за звільненнями підуть кримінальні провадження, Зеленський зробить крок до скорочення обсягів контрабанди.

 

За його даними, разом із Наумовим був знятий із посади також наближений до нього  начальник управління по боротьбі з контрабандою СБУ Артемій Капелюха.

 

Цьому передувала нарада в офісі президента частини керівників СБУ на чолі з Іваном Бакановим, яку Зеленський зібрав 22 липня за матеріалами скандально відомого заступника керівника офісу президента з питань правоохоронних органів Олега Татарова.

 

«На подив присутніх, президент піддав різкій критиці боротьбу з контрабандою і корупцією в СБУ. Головні звинувачення Зеленський висунув проти начальника Головного управління внутрішньої безпеки Андрія Наумова. Зеленський пред’явив масове ввезення товарів через структури Олександра Акста, які «кришує» СБУ, контрабанду російських і придністровських сигарет у Європейський Союз, кримінальні справи по контрабанді, які були закриті під тиском керівництва СБУ, щоб зберегти тіньові доходи. При цьому в бюджеті як завжди не вистачає грошей», – стверджує пан Бутусов.

 

І це при тому, що свого часу - 14 жовтня 2020 року Зеленський удостоїв Наумова небаченої честі – надав йому звання «бригадний генерал СБУ».

 

«Однак підкилимна боротьба між СБУ і офісом президента йшла вже давно. На даний момент глава офісу президента Андрій Єрмак і заступник голови офісу з правоохоронних питань Олег Татаров контролюють ДБР, Державну фіскальну службу та податкову міліцію, Службу зовнішньої розвідки, Міноборони та Головне управління розвідки МО, низку ключових посад в МВС і Нацполіції. У даний момент Єрмак і Татаров ведуть боротьбу за контроль над Бюро економічної безпеки, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, більшою частиною МВС, Державною прикордонною службою, а також Генеральною прокуратурою», – пише Бутусов.

 

Зазначається, що СБУ за два роки президентства Зеленського не змогла пред’явити підозру хоча б одному крупному контрабандисту.

 

Нагадаємо, що Наумов відомий не лише завдяки корупційним журналістським розслідуванням, в яких він фігурує, але й гучною справою із замахом на нього з боку головного конкурента – заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного.

 

Після підозри за замах на вбивство Нескоромний втік за кордон, а вага Наумова ще більше зросла.

 

«Здавалося, все під контролем, і вся корупційна піраміда збудована. Однак Зеленський збив Наумова з вершини. Це справедливо. Так, у результаті такого удару виграють Єрмак і Татарів, але все-таки Наумов повністю заслуговує не тільки звільнення, а й кримінальних справ. Але чи захоче Зеленський наводити порядок в боротьбі з контрабандою до кінця, залежатиме від подальших системних дій – звільнення і кримінальних справ проти всіх ставлеників Наумова в СБУ, які поки залишаються на своїх постах. І від того, кого призначать на зміну», – констатував журналіст Бутусов.

 

У свою чергу, ексзаступник генпрокурора Віктор Трепак вважає, причина звільнення генерала СБУ Наумова полягає у боротьбі за доходи від контрабанди з Офісом Президента.

 

«За своїм фактичним статусом Наумов був в СБУ людиною № 1. Без його участі у Службі не відбувався жоден важливий процес. Він вирішував питання, яке не під силу було вирішити навіть заступникам голови СБУ. Цей карт-бланш Наумову надав особисто голова СБУ Іван Баканов, що пояснюється їхнім давнім знайомством та тісними стосунками. Під час роботи на посаді заступника генпрокурора я мав можливість переконатися у тому, що Наумов в СБУ має особливий статус, який вочевидь не співпадає з його посадою», - стверджує пан Трепак.

 

На його думку, звільнення Наумова є далеко не рядовим кадровим рішенням. Це звільнення кардинально змінює ситуацію в СБУ. Для такого звільнення мало відбутися щось надзвичайне – настільки важливе, що переважило «життєву необхідність» Наумова для Баканова.

 

Ексгенпрокурор також вважає, що причиною звільнення стала втрата довіри до Наумова:

 

«Але не з боку Баканова, для якого Наумов є «найближчим і найдорожчим» соратником. А з боку офісу президента, де виявили, що в певних процесах, якими опікується Наумов, «не сходиться математика».