На Анталійський форум не ризикнули приїхати росіяни – Мустафа Джемілєв

11:37, 19.06.2021
На Анталійський форум не ризикнули приїхати росіяни – Мустафа Джемілєв

Петро Порошенко, Мустафа Джемілєв і Еміне Джапарова на Анталійському форумі.

Росіяни не ризикнули приїхати на Анталійський дипломатичний форум до Туреччини, який розпочався у п’ятницю і триватиме кілька днів.

 

Ймовірна причина відсутності російської делегації на форумі, який зібрав делегації понад 40 країн: росіянам «незатишно» через присутність представників Меджлісу кримськотатарського народу.

 

Як повідомляє Україна молода, таку думку висловив журналістам нардеп з фракції «Європейська Солідарність», лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який бере участь в Анталійському форумі.

 

«Тут зібралося дуже багато дипломатів, нас запросив Реджеп Таїп Ердоган для того, щоб у нас була можливість контактувати і говорити про свою проблему», – зазначив пан Джемілєв.

 

За його словами, представники кримських татар зустрілися з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

 

«Обговорювали, в якій мірі буде участь Туреччини у нашій Кримській платформі. Зустрічалися з іншими дипломатами, з азербайджанцями, з Косово, з багатьма іншими. І всюди з’являється можливість дізнатися їхню позицію з питань, що нас цікавлять», – розповів лідер кримськотатарського народу.

 

При цьому, народний депутат зауважив, що Росія проігнорувала Анталійський форум.

 

«Вони на багатьох форумах, де їм незатишно, не присутні. Хоча я знаю, що турецька сторона їх запросила, Лаврову відправили запрошення. Очевидно, там подивилися на список людей, які сюди приїдуть, і вирішили, що краще їм не бути тут. Вони віддають перевагу тим майданчикам, де вони панують. А тут не той майданчик для них», – наголосив пан Джемілєв.

 

І додав: «Вони (росіяни – УМ) можуть брехати щодо референдуму, волевиявлення мешканців Криму. Але коли представницький орган корінного народу говорить, як насправді все було, – звісно ж, увага симпатії слухачів зовсім не на російському боці».

 

Зауважимо, що в Анталії триває дипломатичний форум високого рівня під егідою президента Туреччини Ердогана. Українську дипломатичну делегацію очолює міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

На форумі також присутні народні депутати, лідери кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Мустафа Джемілєв, а також попередній президент Петро Порошенко, який провів коротку зустріч з президентом Туреччини Ердоганом.

 

Напередодні, в день відкриття форуму в Анталії  Мустафа Джемілєв, заявив, що Офіс президента Володимира Зеленського ліквідував посаду Уповноваженого у справах кримськотатарського народу.