Саміт НАТО не затвердить ПДЧ для України – Кулеба

14:42, 11.05.2021
Саміт НАТО не затвердить ПДЧ для України – Кулеба

Кілька країн-членів НАТО керуються логікою не провокувати Росію. (Фото НАТО)

Питання про надання Україні Плану дій щодо членства у НАТО не буде затверджено на червневому саміті Північноатлантичного альянсу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив міністр МЗС України Дмитро Кулеба під час  Всеукраїнського форуму "Україна 30. Безпека країни" у вівторок.

 

«Я не думаю, що на саміті в червні це рішення буде прийнято. Але для нас дуже важливо почати цю дискусію і запустити процес, який призведе врешті-решт до надання ПДЧ для України", - сказав міністр.

 

За його словами, рішенню про ПДЧ заважають побоювання деяких країн-членів НАТО спровокувати Росію.

 

«На жаль, все ще кілька країн серед союзників керуються логікою не провокувати Росію і вважають, що сидіти і нічого не робити - це найкращий спосіб тримати Росію в спокої. Ми їм разом з іншими партнерами, які поділяють нашу точку зору, всіляко доводимо, що їх логіка хибна. Але це займає час», - сказав пан Кулеба.

 

При цьому міністр упевнений, що членство України в НАТО "історично неминуче".

 

Також глава МЗС повідомив, що Україна продовжує намагатися отримати запрошення на участь у саміті НАТО.

 

Серед іншого міністр відзначив, що ситуація біля кордонів з Росією покращилася, але Кремль досі тримає поблизу України велику кількість військових.

 

За його словами, Росія перестала "брязкати зброєю" біля кордонів України, але може почати знову в будь-який момент.

 

«За останній місяць всі ми побачили, як працює стримування на практиці. Хочу подякувати всім партнерам України за те, що вони нас вчасно почули, за те, що вони зробили свій дуже важливий внесок в те, що Росія перестала брязкати зброєю. Я хочу підкреслити , що Росія залишається на кордоні і на окупованих територіях. Єдине, що змінилося, - це вона перестала голосно брязкати зброєю, однак вона може відновити ці дії в будь-який момент", - сказав пан Кулеба.

 

Як повідомляла «УМ», раніше імовірність повномасштабного вторгнення Росії в Україну оцінив президент Володимир Зеленський, який сказав: "Будемо боротися до останнього".

 

На минулому тижні в Офісі президента України не виключали, що НАТО ще запросить Україну