Країни Бухарестської дев’ятки засудили агресію РФ у Чорному морі

08:58, 11.05.2021
Країни Бухарестської дев’ятки засудили агресію РФ у Чорному морі

Саміт Бухарестської дев'ятки відбувся в режимі онлайн.

Країни-учасниці саміту Бухарестської дев’ятки засудили агресію Росії у Чорному морі і стягування російських військ до українських кордонів, а також висловили підтримку Україні

 

Зокрема, у резолюції, яку вони ухвалили, йдеться про те, що така поведінка Росії загрожує євроатлантичній безпеці.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє адміністрація президента Румунії.

 

«Агресивні дії Росії та нарощування військ в безпосередній близькості від НАТО, разом з нещодавньою ескалацією в Чорному морі, на кордонах України та незаконно анексованому Криму, а також її агресивна гібридна діяльність продовжують загрожувати євроатлантичній безпеці і кидати виклик правилам міжнародного порядку», – зазначено у резолюції саміту, який відбувся в режимі онлайн у понеділок.

 

Цьогоріч у саміті також взяли участь онлайн президент США Джо Байден і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

 

Крім того, лідери країн Бухарестської дев’ятки підтримали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність Грузії, України та Молдови в їх міжнародно визнаних кордонах.

 

Нагадаємо, так звана Бухарестська дев’ятка з’явилася ще у 2015 році. Її створили за ініціативою Румунії та Польщі. Наразі до складу Бухарестської дев’ятки входять Польща, Румунія, Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія.

 

Як повідомляла "УМ", три російські кораблі нахабно перешкоджали військовим навчанням ВМС України та США у Чорному морі на відстані понад 100 морських миль від Одеси