Андрій Таран нагадав арифметику семи років війни у форматі АТО і ООС

13:08, 30.04.2021
Андрій Таран нагадав арифметику семи років війни у форматі АТО і ООС

Чотири роки АТО й три роки ООС - сім років війни з Росією, сотні кілометрів фронту.

Сім років війни з Росією, сотні кілометрів фронту. На певному етапі війни було поставлено мету перейти від стримування ворога і стабілізації ситуації на Донбасі до звільнення території України від російських окупаційних військ.

 

Таке нагадування міністр оборони України Андрій Таран зробив з нагоди третьої річниці ООС.

 

Він також зробив аналіз семирічної війни з Росією.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у повідомленні  пресслужби  Міноборони у п'ятницю. 

 

Адже саме три роки тому - 30 квітня 2018 року формат операції на Донбасі змінився – розпочалась Операція об’єднаних сил.

 

Проте, за словами міністра оборони, не змінилося основне завдання із відсічі збройної агресії Російської Федерації, захисту територіальної цілісності та суверенітету України.

 

«Арифметика дат болюча: 4 роки АТО + 3 роки ООС = 7 років війни Росії проти України. Як би не називалися операції з оборони рідного краю, безсумнівно одне – це наша відповідь на агресію Російської Федерації», – заявив Андрій Таран. 

 

Він нагадав, що 14 квітня була річниця початку антитерористичної операції 2014 року, яка через чотири роки змінила формат – операція перейшла під керівництво військових.

 

Водночас держава ввела в дію новий комплекс військових і спеціальних організаційно-правових заходів, спрямованих на протидію діяльності незаконних збройних формувань.

 

Був введений особливий порядок у районі конфлікту, який надав військовослужбовцям розширені права, максимально адекватні загрозам безпеки в районі проведення ООС.

 

Міністр зауважив, що сили оборони отримали більш ефективну організаційну основу, створену згідно з принципами  й  стандартами  НАТО,  що своєю чергою дало можливість краще допомагати мешканцям прифронтових територій.

 

«Зміна АТО на ООС мала свої наслідки й для місцевого населення. Держава отримала дієвіші інструменти допомоги людям прифронтових населених пунктів і поліпшення соціально-економічних умов у районі проведення Операції об’єднаних сил», – підкреслив Таран.

 

Міністр  також вказав на важливість підтримки західних партнерів, дипломатичної та політичної місії у перемозі над окупантами.  

 

«Останні місяці ще раз показали – не треба мати ніяких ілюзій: сотні кілометрів російсько-українського кордону – це сотні кілометрів фронту. Тримати його – завдання наших захисників. Місія політиків – сконцентруватися на врегулюванні та припиненні війни на Донбасі мирним шляхом. За сім років стримування російської агресії здатності Збройних сил України зросли кардинально, як і здатність інших силових структур до загальних, узгоджених виконань завдань оборони. У нас є Об’єднана сила, у нас є політична воля, у нас є міжнародна підтримка. Разом переможемо!», – підсумував  Андрій Таран.

 

Як повідомляла "УМ",  США мають намір збільшити підтримку України у сфері безпеки й оборони, в тому числі летальними оборонними системами.