Болгарія підозрює росіян в організації вибухів на заводах зі зброєю для України

16:08, 28.04.2021
Болгарія  підозрює росіян в організації вибухів на заводах зі зброєю для України

Представник головного прокурора Болгарії Сійка Мілєва: Росія підриває оборонний комплекс Болгарії

Болгарія підозрює шістьох громадян Росії в причетності до вибухів на заводах і складах оборонно-промислового комплексу.

 

Прокуратура вбачає зв'язок між вибухами і отруєнням бізнесмена Еміліана Гебрева.

 

Як інформує УМ, таку заяву  в середу на брифінгу зробила  офіційний представник головного прокурора Болгарії Сійка Мілєва, передає  BTN News.

 

Так, за останні 10 років було зареєстровано низку випадків вибухів на складах і виробничих об'єктах підприємств зокрема з виробництва зброї і боєприпасів.

 

Правоохоронці проаналізували деякі справи, в 4 з яких були виявлені подібності, повідомила Мілєва.

 

Перший випадок стався в листопаді 2011 року в районі села Дольні Дол, коли був підірваний склад торгової компанії EMKO. Тоді було знищено значну кількість боєприпасів і вибухових речовин, призначених для експорту в Грузію.

 

Другий випадок - в 2015 році в районі села Іганово, де був підірваний склад готової продукції ВМЗ-Сопот. Повідомляється, що частина знищеного виробництва також належить торговій компанії EMCO.

 

Третій випадок також відноситься до 2015 року, коли був підірваний цех з виробництва боєприпасів для ВМЗ-Сопот в селі Іганово.

 

Четвертий випадок - з 2020 року в місті Магліж на заводі «Арсенал-Казанлик».

 

«У справах, що розслідуються, раніше була пожежа, і робоча версія така: що мета підпалу полягала в тому, щоб люди, що знаходилися поблизу, пішли. Передбачається, що час гасіння пожеж було використано для спрацьовування зарядів», - сказала Мілєва.

 

За її словами, точно було встановлено, що активація пристроїв відбувалася дистанційно.

 

Загальним в цих випадках є те, що знищена продукція належала EMCO - компанії торговця зброєю Еміліана Гебрева, і призначалася для експорту в колишні радянські республіки, зокрема до України.

 

« У жодному з випадків не було виявлено конкретної технічної несправності або іншої причини загоряння. У всіх чотирьох випадках знищена продукція призначалася для експорту в Грузію та Україну», - додалапредставник генерального прокурора.

 

Також були виявлені шість громадян Російської Федерації, які в той час проживали в країні. Трьом з них вже пред'явлено обвинувачення в спробі отруєння Еміліана Гебрева, повідомляє прокуратура.

 

Як повідомляла "УМ", країни Вишеградської групи засудили дії Росії і висловили солідарність з Чехією в ситуації навколо вибухів у Врбетиці, де також був склад боєприпасів Гебрева.