Вишеградська група засудила дії Росії

18:02, 26.04.2021
Вишеградська група засудила дії Росії

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час онлайн засідання Вишеградської четвірки. (Фото з ФБ-сторінки Матеуша Моравецького)

Глави урядів Польщі, Словаччини та Угорщини засудили дії Росії і висловили солідарність з Чехією в ситуації навколо вибухів у Врбетиці під час онлайн засідання у форматі Вишеградської групи у понеділок.

 

Також країни Вишеградської групи засуджують дії Росії з висилки дипломатів.

 

Як повідомляє Україна молода, прем’єр-міністри чотирьох країн ухвалили відповідну декларацію, текст якої оприлюднено на сайті уряду Польщі.

 

Зокрема, в декларації засуджуються дії російських агентів військової розвідки, які призвели до вибуху на складі боєприпасів у Врбетиці в 2014 році.

 

Крім того, в заяві називаються «невідповідним заходом» прийняті Росією заходи у відповідь на рішення Праги про висилку 18 російських дипломатів з її території.

 

«Разом з прем'єр-міністром Чехії рішуче засуджуємо протиправні та насильницькі дії російських спецслужб. Не дозволимо цим діям розділити Європу. Держави Вишеградської групи налаштовані вжити заходів разом з іншими державами-членами Європейського Союзу для зміцнення нашої стійкості», - наголошується у документі.

 

Глави урядів Польщі, Словаччини та Угорщини також пропонують Чехії свою  дипломатичну і консульську підтримку.

 

Як повідомляла «УМ», раніше прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скликав термінове засідання глав урядів Вишеградської четвірки через поведінку Росії.

 

Нагадаємо, раніше Чехія видворила співробітників посольства Росії після того, як виявився зв'язок російської військової розвідки з вибухом на складі боєприпасів. У відповідь Росія вислала 20 чеських дипломатів, після чого Прага вирішила зрівняти чисельність персоналу посольства, що означає висилку ще 70 російських дипломатів.

 

Із солідарності з Чехією російських дипломатів вислали Словаччина, Польща та країни Балтії. А сьогодні Румунія оголосила персоною нон грата помічника військового аташе РФ.

 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба запропонував Чехії направити висланих із Москви дипломатів для роботи у Києві.