Сенат Чехії хоче розірвати договір про дружбу з Росією

14:17, 22.04.2021
Сенат Чехії хоче розірвати договір про дружбу з Росією

Сенатори Чехії проголосували за антиросійську резолюцію: Кремлю закидають державний тероризм.

Сенат Чехії підтримав резолюцію, в якій назвав «актом державного тероризму проти одної держави ЄС, а отже, і проти всього ЄС» вибухи 2014 року у селищі Врбетице, в організації яких звинуватила агентів російського ГРУ.

 

Як повідомляє Україна молода, за цю резолюцію проголосували 67 з 72 членів Сенату.

 

Також сенатори закликали уряд Чехії розірвати договір про дружні відносини та співпрацю з Росією і скоротити кількість працівників російського посольства до однієї людини, а решту – вислати геть з країни.

 

Сенат також закликав обговорити ситуацію навколо вибухів на рівні Ради безпеки ООН, НАТО та ЄС, а вимагати від Росії компенсацій.

 

Зауважимо, що раніше аналогічну резолюцію підтримала нижня палата парламенту Чехії — Палата депутатів.

 

Зауважимо, що у той же час Північноатлантична рада у своїй заяві висловила підтримку Чехії у зв'язку з її останніми кроками проти Росії, проте не згадала про потенційну відповідь на дії Москви.

 

Зокрема, повідомляється, що союзники НАТО висловлюють "глибоку стурбованість" через дестабілізуючі дії, які Росія продовжує здійснювати в євроатлантичному регіоні, в тому числі на території Альянсу.

 

Відзначається, що союзники "повністю солідарні" з Чеською Республікою. Але про потенційну скоординовану відповідь на дії Росії на рівні НАТО у заяві не згадано.

 

Нагадаємо, Чехія розраховує пізніше цього тижня обговорити з партнерами по НАТО можливі скоординовані дії проти Росії.

 

Як повідомляла «УМ», уряд Чехії висунув ультиматум офіційній Москві: повернути всіх висланих чеських дипломатів до Росії до полудня четверга, 22 квітня.