Сенат Польщі висловив солідарність з Україною

19:43, 21.04.2021
Сенат Польщі висловив солідарність з Україною

У Сенаті Польщі закликають Росію зупинити подальшу ескалацію.

Члени комісії Сенату Польщі з питань закордонних справ ухвалили резолюцію, у якій висловили солідарність з Україною на тлі ескалації на сході і нарощування військової активності Росії біля кордону.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють польські ЗМІ у середу.

 

Зазначається, що резолюція була прийнята на спеціальному засіданні комісії, присвяченій ситуації в Україні, в якому взяв участь посол України в Польщі Андрій Дещиця.

 

Посол, зокрема, представив поточну ситуацію в регіоні. Як зазначив голова комісії Богдан Кліх, прийняття резолюції є тим більш необхідним з огляду на "незрозуміле рішення більшості Сейму, який відмовився прийняти резолюцію з закликом зупинити "Північний потік-2".

 

У резолюції Сенату йдеться про те, що "кількість військ, оснащених танками, важкою ствольною та ракетною артилерією, броньованою піхотою, безпілотниками та бойовою авіацією, небезпечно зростає, а посилена активність російського флоту спостерігається в Чорному морі, де всупереч міжнародному праву було оголошено про блокаду Керченської протоки".

 

Зазначається, що є інформація, що сепаратисти просять владу Москви приєднати непокірні регіони до Російської Федерації, і "ця спроба ескалації напруженості повинна трактуватися як продовження стратегії дестабілізації Європи".

 

"Комісія вважає, що дії Російської Федерації є загрозою безпеці на нашому континенті, а також черговою спробою поставити під сумнів принцип недоторканності кордонів у Європі ", - йдеться в документі.

 

Також комісія закликає "владу Російської Федерації зупинити подальшу ескалацію напруженості та дестабілізацію ситуації з безпекою в регіоні, і просить лідерів держав-членів НАТО ініціювати консультації відповідно до статті 4 Вашингтонського договору, визнаючи, що лише жорстка позиція країн, асоційованих з ЄС та НАТО, може запобігти подальшій військовій ескалації та війні".

 

Комісія також звернулася до "людей доброї волі підтримати українських патріотів у захисті суверенітету своєї батьківщини".

 

До речі, президент Польщі Анджей Дуда скликав у середу засідання за участю міністерства національної оборони, військових командирів та керівників спецслужб для обговорення російської активності на кордоні з Україною.

 

Як повідомляла "УМ", Путін погрожує жорсткою відповіддю на дії інших країн, які загрожують інтересам безпеки РФ. Мовляв, «пошкодують, як давно не шкодували».