За демонстрацію прапора України у ПАРЄ Гончаренка хочуть покарати

16:31, 20.04.2021
За демонстрацію прапора України у ПАРЄ Гончаренка хочуть покарати

«Пане Гончаренко, це не дозволено в асамблеї!»– обірвав Дамс виступ українського депутата.

Під час засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, 20 квітня, стався конфлікт між українським депутатом та президентом ПАРЄ Ріком Дамсом.

 

Як інформує УМ, про цей «інцидент» Олексій Гончаренко написав на своїй сторінці у Фейсбук.

 

Подія сталася під час обговорення доволі рядового документа – доповіді за назвою «Бачення асамблеї щодо стратегічних пріоритетів Ради Європи».

 

На початку дебатів право виступу отримав український депутат Олексій Гончаренко з фракції ВР «Європейська солідарність», якого уповноважила виступати політична група консерваторів. Він звернув увагу на те, що в документі відсутні згадки про збройні конфлікти між державами-членами РЄ.

 

«У звіті немає ані слова про територіальну цілісність, про суверенітет країн-членів, про мирне вирішення конфліктів, хоча у Європі тривають війни. Мені здається, що багато з нас про це забули. Я і взяв з собою цей прапор, погляньте на нього», – пояснював Гончаренко, однак у цей момент його перебив президент ПАРЄ Рік Дамс.

 

«Пане Гончаренко, це не дозволено в асамблеї!»– обірвав Дамс виступ українського депутата.

 

«А в чому проблема? Це наш національний прапор, від військового, який воював за свободу та незалежність нашої держави і загинув»– заперечив Гончаренко і додав, що прапор прострелено ворожою кулею саме на Донбасі.

 

За якийсь час, Гончаренко дописав у Фейсбуці: «Помітив, що багато людей пишуть, що в ПАРЄ заборонено показувати прапор або інші візуальні символи. Вчора на сесії під час виступу члени вірменської делегації показували фото загиблих вірменських солдат внаслідок війни в Нагорному Карабасі.

 

Це не питання: можна чи ні. Це питання Президента ПАРЄ, який має упереджене ставлення до української делегації, яка активно лобіює виключення Росії з ПАРЄ.

 

P.S. Пан Хендрік Демс, наприклад, коментував і моє запитання до Ангели Меркель, як неприпустиме. Хоча там не було ніяких візуальних символів».

 

 
Як повідомляє "УМ", частина парламентаріїв ПАРЄ поширила серед делегатів сесії заяву щодо провокацій РФ та ескалації військових дій проти України: наголошується на зриві мирних зусиль з урегулювання ситуації на сході України.