США попередили Кремль про наслідки якщо Навальний помре

10:54, 19.04.2021
США попередили Кремль про наслідки якщо Навальний помре

Навальному в колонії не переливки.

США пригрозили владі Росії наслідками в разі, якщо російський опозиціонер Олексій Навальний, стан здоров’я якого погіршується, помре у вʼязниці.

 

Як інформує УМ, про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в ефірі телеканалу CNN.

 

«Ми повідомили російському уряду, що він несе відповідальність за те, що відбувається з паном Навальним в увʼязненні, і вони будуть відповідати перед міжнародною спільнотою», — наголосив Салліван.

 

Він зазначив, що адміністрація Байдена розглядає різні варіанти реагування, проте відмовився озвучувати деталі потенційних санкцій.

 

«Але ми повідомили, що в разі смерті Навального будуть наслідки», — підкреслив Салліван.

 

У Держдумі Росії одразу відреагували на заяву Саллівана: депутат Руслан Бальбек цинічно назвав її "прощальним листом блогеру" і "квитком на той світ".

 

«Сполучені штати на весь світ оголосили, що Навальному жити залишилося недовго, вони йому вже виписали квиток на той світ, аби лиш Росії нашкодити. А ось тепер нехай знаменитий блогер і відчує, що таке американська дружба, – як то кажуть, дружимо, поки потрібен», - заявив депутат Держдуми.

 

Зауважимо, що напередодні лікарі ув'язненого російського опозиціонера Олексія Навального заявили про його критичний стан за результатами аналізів і просили негайно пустити їх до пацієнта.

 

Лікарі Анастасія Васильєва і Ярослав Ашихмін, отримавши результати його аналізів, екстрено звернулися до директора ФСВП з відкритим листом про його стан і просили допустити їх до опозиціонера.

 

За їхніми словами, цифри в аналізах критичні, що означає і ниркову недостатність, і те, що в будь-яку хвилину можуть відбутися важкі порушення ритму серця: фібриляція шлуночків аж до зупинки серця.

 

 

Глава Міністерства закордонних справ Німеччини Хайко Маас закликав допустити до російського опозиціонера його лікуючих лікарів і наголосив, що ситуацію з Навальним обговорюватимуть на зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС 19 квітня, пише Deutsche Welle.

 

Нагадаємо, що суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін (три з половиною роки), але суд вирішив змінити його на реальний, оскільки Навальний не зʼявлявся до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався в Берліні після отруєння бойовою отрутою «Новачок»

 

Навальний відбуває покарання в колонії  № 2 в місті Покров, а 31 березня він оголосив голодування та вимагає допустити лікаря: «Лежу голодний, але поки із двома ногами. Сильний кашель, температура 38,1», - Навальний розповів про погіршення стану здоров’я і туберкульоз у його колонії.

 

 В Amnesty International умови утримання порівнюють з тортурами

 

Соратники Навального анонсували акції протесту в Росії на 21 квітня через критичний стан його здоров'я.