Росія погрожує Україні війною і знищенням щодня – Кулеба

08:01, 10.04.2021
Росія погрожує Україні війною і знищенням щодня – Кулеба

Дмитро Кулеба запевняє, що Україна не прагне війни та залишається відданою політико-дипломатичному врегулюванню конфлікту.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернув увагу свого колеги – міністра закордонних справ Франції Жана-Іва Ле Дріана на загрозливе стягування російських військ до кордону нашої держави та посилення російської пропаганди, яка погрожує Україні війною.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Кулеба сказав під час телефонної розмови з Ле Дріаном, інформує МЗС України.

 

Міністр детально поінформував французького колегу про останні дії Російської Федерації, спрямовані на дестабілізацію безпекової ситуації на тимчасово окупованих територіях України.

 

«Нинішня ескалація містить загрозливий елемент, якого ми раніше не спостерігали. Йдеться про численні заяви офіційних російських посадовців, які ледь не щодня відкрито погрожують Україні війною та публічно розмірковують про знищення нашої держави. Ми розглядаємо їх як зізнання в агресивних намірах», - підкреслив глава МЗС України.

 

Пан Кулеба запевнив, що Україна не прагне війни та залишається відданою політико-дипломатичному врегулюванню конфлікту.

 

Своєю чергою Ле Дріан зауважив, що Франція теж із занепокоєнням стежить за стягуванням військ РФ до кордонів України та на тимчасово окуповані території. Він запевнив у незмінній підтримці Францією суверенітету і територіальної цілісності України. При цьому глава французької дипломатії особливо відзначив виважені та мудрі дії України у ситуації, що склалася.

 

Також Кулеба у розмові висловив переконання, що Франція здатна пожвавити зусилля нормандського формату з мирного врегулювання. У цьому зв'язку Ле Дріан підтвердив: французька сторона зацікавлена в тому, щоб нормандський формат залишався дієвим і результативним.

 

Глава МЗС України наголосив, що у нинішній ситуації важливі чіткі та сильні публічні сигнали міжнародної спільноти на підтримку України.

 

Співрозмовники також обговорили заходи двостороннього політичного діалогу, перспективні економічні проєкти між двома державами.

 

Як повідомляла "УМ", Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак спростував інформацію про так званий «наступ України на Донбас». За його словами, цю інформацію поширюють в Росії для створення паніки у населення окупованих територій.

 

Заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявляє, що «початок бойових дій на Донбасі буде початком кінця України».