Іловайська трагедія і оборона ДАП: до Гааги направили докази віроломного вбивства вояків ЗСУ

13:57, 08.04.2021
Іловайська трагедія і оборона ДАП: до Гааги направили докази віроломного вбивства вояків ЗСУ

Іловайська трагедія засвідчила віроломство російських окупантів.

Офіс генпрокурора від імені України офіційно направив до Міжнародного кримінального суду інформаційне повідомлення щодо фактів віроломного вбивства українських військових під час Іловайської трагедії та оборони Донецького аеропорту.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс генпрокурора в четвер.

 

«Заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов підписав та направив до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду чергове інформаційне повідомлення щодо серйозних порушень міжнародного гуманітарного права з боку представників Російської Федерації та підконтрольних їм незаконних збройних формувань на Донеччині», - ідеться в повідомленні.

 

Зазначається, що прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора зібрали факти та докази, що підтверджують віроломне вбивство та поранення українських військових під час подій під Іловайськом 29 серпня 2014 року та при обороні Донецького аеропорту 19-21 січня 2015 року.

 

Інформаційне повідомлення підготовлене на основі матеріалів кримінальних проваджень, фото та відео з відкритих джерел, а також зібраних речових доказів, наголошують в Офісі генпрокурора.

 

«Віроломні вбивства та поранення військовослужбовців Збройних сил та інших військових формувань України відбувались на тлі гуманітарних домовленостей. Під час забезпечення у районі Іловайська «зеленого коридору» для виходу з оточення українських військовослужбовців, які склали зброю, по них, а також по автомобілю з символом «Червоного Хреста», було здійснено інтенсивні обстріли. Це призвело до загибелі 366 українських військових, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон, 24 - зникли безвісти», - наголосили в Офісі генпрокурора. 

 

Під час оборони Донецького аеропорту представники окупаційної адміністрації РФ в Донецькій області - так званий «міністр оборони ДНР», та ЗС країни-окупанта запросили режим тиші для евакуації з поля бою тіл загиблих та поранених.

 

Проте перемир’я було використано для прихованого мінування позицій ЗСУ та після його завершення віроломного підриву. Тоді загинули 25 військовослужбовців, 22 захопили у полон, одного полоненого було вбито.

 

Віроломне вбивство в умовах збройного конфлікту є воєнним злочином та порушує статтю 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949, що забороняє «вбивати, завдавати поранення або брати в полон противника, вдаючись до віроломства».

 

Нагадаємо, у грудні 2019 року прокурори департаменту вже передавали до Офісу прокурора МКС інформацію щодо позасудових страт українських військовослужбовців під час подій в районі Іловайська. Загалом до Міжнародного кримінального суду Офісом генерального прокурора загалом направлено 19 звернень з фактами порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу.

 

Зауважимо, що останні два тижні попри перемир'я російські окупанти продовжують віроломно вбивати захисників України. 

 

Як повідомляла «УМ», навідник 72-ї бригади імені Чорних запорожців Владислав Мороз загинув від кулі ворожого снайпера під час обстрілу позицій ООС поблизу селища Спартак 5 квітня.

 

Того ж дня молодший сержант 92-ої бригади імені отамана Сірка Віктор Гелебрант загинув внаслідок ворожого обстрілу біля селища Золоте-4 на Луганщині.

 

Комвзводу Володимир Шпак і солдат Максим Стеблянко загинули на Донеччині у вівторок, 6 квітня. 

 

8 квітня від кулі російського снайпера під Водяним загинув морпіх Денис Юшко.