Стефанчук хоче розширити коаліцію задля змін до Конституцї

13:52, 07.04.2021
Стефанчук хоче розширити коаліцію задля змін до Конституцї

Руслан Стефанчук: голосів у "слуг" може не вистачити.

Перший віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначає, що фракція «Слуга  народу» може потребувати  широкої коаліції  для проведення в парламенті змін до Конституції.

 

Як інформує «УМ», про це перший віцеспікер Верховної Ради поділився із вітчизняними журналістами.

 

“Щодо всіх програмних речей нам абсолютно вистачає голосів фракції “Слуга народу”. Звичайно, треба проводити перемовини з колегами, тому що це парламент, тут інакше не може бути. Аби змінити ту ж Конституцію, потрібно триста голосів. Тому, можливо, з якихось питань, пов’язаних зі зміною Конституції, наприклад, зменшенням кількості народних депутатів, прийде час, коли тема про широку коаліцію може постати. Це моє передбачення”, – сказав Стефанчук.

 

Зазначимо, що фракція “Слуга народу” має 245 депутатів, тоді як для прийняття рішень потрібно мінімум 226 голосів. Через це в Верховній Раді немає коаліції, а існує так звана монобільшість президентської партії.

 

Проте, насправді, “Слуга народу” не має достатньої кількості голосів через те, що окремі нардепи монобільшості належать до неофіційних груп впливу, які не завжди підтримують інінціативи керівництва держави. 

 

За підрахунками Комітету виборців України, тільки 37 з 230 законів, ухвалених Верховною Радою в 2020 році, “слуги” могли б прийняти самі.

 

Як повідомляла "УМ", президент Зеленський розглядає можливість відставки уряду Шмигаля і призначення нового прем'єра.