НАБУ відкрило провадження щодо голови Верховного Суду Данішевської

17:25, 23.03.2021
НАБУ відкрило провадження щодо голови Верховного Суду Данішевської

Наразі НАБУ не називає жодних деталей.

Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження щодо голови Верховного Суду Валентини Данішевської. Наразі відомство не називає жодних деталей.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на відповідь на запит. Однак, у Бюро не надали деталей, за якою статтею чи статтями відкрите провадження.

 

"НАБУ на виконання ухвали ВАКС внесло відомості до ЄРДР. Однак, у зв'язку з необхідністю збереження таємниці досудового розслідування, надати інші запитувані відомості не є можливим", - йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, 10 лютого ЗМІ поширили інформацію, що до Вищого антикорупційного суду надійшла скарга на бездіяльність НАБУ.

 

У ній заявник вказав, що подав заяву про вчинення головою ліквідаційної комісії Верховного Суду за сприяння його голови, а також виконувача обов'язків голови Державної судової адміністрації, кримінальних злочинів за кількома статтями.

 

Зокрема, вони стосувалися безпідставної невиплати заробітної плати; розтрати бюджетних грошей на незаконне утримання ліквідаційної комісії ВСУ; привласнення чи розтрати чужого майна, скоєні повторно; зловживання владою, що спричинило тяжкі наслідки. 

 

8 лютого ВАКС зобов'язав НАБУ почати розслідування за цими фактами.

 

Валентина Данішевська очолює Верховний суд з 30 листопада 2017 року. При призначенні отримала 67 з 111 голосів. Є першою жінкою на цій посаді. Крім того, Данішевська – член Вищої ради правосуддя.

 

Вона критично оцінила фундаментальну концепцію революційної судової реформи.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховний Суд просить Зеленського ветувати законопроєкт про судову реформу