У Зеленського і Авакова відреагували на підпали на Банковій, фото

00:20, 21.03.2021
У Зеленського і Авакова відреагували на підпали на Банковій, фото

Підпалена табличка «Президент України» з тризубом на вході до Офісу на Банковій.

Розбиті вікна, розписані фарбою стіни і підпалена табличка «Президент України» з тризубом на вході до Офісу на Банковій – такими є результати акції на підтримку арештованого Сергія Стерненка під назвою «Не чуєш? Побачиш», яка відбулася у Києві у суботу ввечері.

 

Акцію приурочили до дня народження Стерненка, якому 20 березня виповнилося 26 років і провели доволі радикально. Думки користувачів соцмереж за підсумками акції розділилися: одні схвалюють жорсткі дії обурених безміром активістів, інші ж – вважають, що це було занадто: адже від вогню постраждав малий державний герб на табличці на вході.

 

 

Як повідомляє Україна молода, реакцію на події на Банковій оприлюднили як у Офісі президента, так і в МВС у ніч на неділю.

 

Зокрема, радник керівника ОП Михайло Подоляк в діях тих учасників мітингу на Банковій, які били вікна і палили вогонь, побачив спробу "спровокувати якесь дике насильство" або агресію з боку поліції.

 

 

Пан Подоляк запевнив, що президент Володимир Зеленський не бачить сенсу перешкоджати протестам, а також пообіцяв, що наслідки вандалізму незабаром ліквідують.

 

"Під ОПУ в суботу були сотні людей - більшість з них навіть не підозрювали, що організатори акції і кілька десятків неадекватно налаштованих молодиків спробують використовувати звичайних учасників протесту в таких ось своїх спробах щось демонстративно ламати і провокувати жорстку відповідь від поліції.

 

 

Розбите скло у вікнах поміняють, написи зі стін - змиють. Сліди від піротехніки на стінах Офісу президента приберуть. А ось те, що друзі Стерненка самі себе показали руйнівниками, вже не виправиш", - наголосив радник Єрмака.

 

У свою чергу, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів, що правоохоронці свідомо не заважали учасникам акції на Банковій, які потрощили вікна Офісу президента й намагалися його підпалити.

 

 

"Замовники цієї провокації мріють, щоб вийшла поліція, застосувала силу, пролилася кров. Ми не будемо йти на шляху такої провокації, в нас достатньо сил, щоб захистити громадський порядок. Ті, хто замовляють і проплачують такі акції, хочуть, щоб пролилася кров", - вважає пан Геращенко.

 

За його словами, більшість мітингувальників не порушували порядок. Водночас кілька десятків осіб "будуть нести відповідальність за хуліганські дії". Дії деяких учасників акції він вважає провокацією.

 

За фактом подій під час акції біля Офісу президента поліція розпочала кримінальне провадження. У пресслужбі НПУ зазначили, що подія кваліфікована як хуліганство.

 

За вчинення протиправних дій під час мітингу затримали уродженця Вінничини, 1995 року народження, у поліції його назвали "одним із найбільш агресивних учасників" акції.

 

Участь в акції взяло кілька тисяч протестувальників.

 

 

Зазначимо, що ввечері 20 березня на Банковій під час акції на підтримку ув'язненого Сергія Стерненка протестувальники розбили вікна Офісу президента, залили стіни фарбою та намагалися підпалити будівлю.

 

Вони вимагали відпустити політв'язнів, у тому числі Сергія Стерненка, а також звільнити з посад генеральну прокурорку Ірину Венедіктову та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

 

Вже через кілька хвилин після початку акції, будівлю Офісу президента закидали фаєрами, облили червоною фарбою та розписали гаслами «Свободу політв'язням» і «Аваков – чорт». Частина піротехніки летіла у сторону поліції.

 

Через деякий час активісти спробували підпалити будівлю – спалахнула табличка на вході до будівлі. Після цього в ситуацію спробували втрутитись правоохоронці, але активісти відтіснили їх від будівлі.

 

Акція з нагоди 26-річчя Стерненка відбулася і під стінами СІЗО Одеси, де утримують активіста, втім, вона пройшла мирно.