Перший очільник МЗС України Анатолій Зленко помер

14:25, 01.03.2021
Перший очільник МЗС України Анатолій Зленко помер

Анатолію Зленку було 82 роки.

Помер Анатолій Зленко. Він – перший міністр закордонних справ незалежної України. Політику було 82 роки.

 

Як інформує УМ, про це у себе у Twitter повідомив український дипломат і заступник глави Адміністрації президента 2015−2019 років Костянтин Єлісєєв.

 

Про трагедію стало відомо 1 березня. Про причини та обставини наразі інформації немає.

 

Український дипломат Костянтин Єлісєєв зауважив, що "з невимовним болем отримав трагічну звістку". Він називає Зленка "своїм учителем" і "дипломатичним батьком".

 

"Все, чого я досяг у дипломатії – завдяки його школі дипломатії. Щирі співчуття родині Зленка. Вічна пам'ять", - зауважив Єлісєєв.

 

Додамо, що Костянтин Єлісєєв – колишній заступник міністра закордонних справ України, експостпред України в ЄС (2010 – 2015 роки) та заступник голови Адміністрації Президента Петра Порошенка.



Інформацію про смерть підтвердив також Надзвичайний і Повноважний посол України Маркіян Лубківський. Він наголосив, що пішов у вічність "дорогий учитель, другий батько, наука, дипломатія" – Анатолій Максимович Зленко.

 

"Не маю слів. Не маю сліз. Як повірити, як прийняти? Вічна пам'ять і вічна слава патріарху української дипломатії!", -  додав він.

 

Анатолій Зленко народився у селищі Ставище на Київщині 2 червня 1938 року.

 

Після того, як 1959 році закінчив Київський гірничий технікум, почав працювати гірничим майстром шахти "Максимівка-Полога" (поблизу Кадіївки на Луганщині).
У 1967 році закінчив Київський університет. Далі почалася його дипломатична кар'єра.

 

Зокрема, очолював МЗС Erhf]yb двічі – 1990 – 1994 (перший міністр у історії) та 2000 – 2003 роки.

 

Також обіймав посади постійного представника України в ООН, посла у Франції та Португалії. Був представником України в Комісії ООН з прав людини.
Зленко – автор 100 праць на міжнародну тематику.