Час повертатися додому: Зеленський звернувся до жителів Криму російською

12:01, 26.02.2021
Час повертатися додому: Зеленський звернувся до жителів Криму російською

Український лідер звернувся до жителів півострову російською мовою.

В День спротиву окупації Криму президент України Володимир Зеленський звернувся до жителів півострову. Він нагадав про репресії в Криму зі сторони окупантів.

 

Як інформує УМ, про це він заявив у своєму відеозверненні.

 

Зеленський заявив, що сім років тому в України "вирвали" Крим. Президент заявив про репресії на півострові після анексії.

 

"Ми ніколи не забудемо того, хто це зробив, і ніколи не забудемо того, хто дозволив це зробити", - заявив він.

 

Разом з тим, український лідер звернувся до жителів півострову російською мовою.

 

"Дорогі кримчані, час повертатись додому. Чекаємо, віримо, любимо. Народ України", - заявив він.

 

Крим президент назвав сонячним і добрим серцем України. Серцем, яке нахабно вирвали, мотивуючи псевдозаконними заходами.

 

Сім років тому у нас вирвали серце. Ми ніколи не забудемо, хто це зробив. І ніколи не забудемо, хто дозволив це зробити,

 

 

Нагадаємо, в МЗС заявили, що Росія захопила Крим шляхом збройної агресії і здійснила спробу його протиправної анексії, посилаючись на незаконний і сфальсифікований референдум.

 

МЗС України закликав світову спільноту посилити тиск на РФ.

 

Як повідомили в Офісі Президента, Володимир Зеленський підписав указ щодо окремих заходів, спрямованих на деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова.
Там дещо уточнили: уряду доручили організувати та запустити "Кримську платформу". Окрім того, сказав Зеленський, треба реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови і культури.

 

У твітері президент додав: вперше за роки окупації Україна робить конкретні кроки для повернення Криму під контроль Україні. Він зазначив: світова спільнота, яка підтримує Україну в прагненні повернути Крим, об'єднуватиметься на майданчику "Кримської платформи".

 

Раніше перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявляла, що за підсумками саміту «Кримської платформи» з деокупації півострова буде ухвалена відповідна декларація.

 

У МЗС Росії заявляли, що російська сторона готова взяти участь в ініційованій Україною «Кримській платформі», якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова – від водопостачання до транспортного сполучення.

 

Нагадаємо, Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

 

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів; міністрів закордонних справ; у вимірі міжпарламентського співробітництва; у форматі експертної мережі.