Зеленський хоче скоротити повноваження Окружного адмінсуду Києва

14:14, 13.02.2021
Зеленський хоче скоротити повноваження Окружного адмінсуду Києва

Зеленський вважає, що усі незадоволені кроками окремих суддів ОАСК. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський анонсував заплановане скорочення повноважень Окружного адміністративного суду Києва.

 

Зокрема, глава держави ініціював три законопроєкти, які він направить до Верховної Ради найближчим часом.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський сказав журналістам в аеропорту Бориспіль, де зустрічали українських моряків судна Stevia, звільнених з піратського полону.

 

Зокрема, президент заявив що «усі незадоволені деякими кроками окремих суддів ОАСК».

 

«Я вже підписав подання законопроекту. Там не зовсім скасування. Те, що я можу, ми заберемо всі ті повноваження, через які раніше деякі судді ОАСКу могли робити ті, мені здається, несправедливі, неправильні речі, через які суспільство незадоволене діями суддів цього суду», – додав глава держави.

 

Зеленський також повідомив, що законопроекти стосуються судової гілки влади, і у понеділок, 15 лютого, вони мають стати публічними. І уточнив, що обов’язково буде законопроект про Вищу раду правосуддя, на який всі давно чекали.

 

Водночас, в Офісі президента додають, що вже наступного тижня народні депутати України зможуть розпочати опрацювання важливих законопроектів щодо функціонування судової системи, ініційованих Зеленським.

 

«Голосування парламенту за ці документи посилить принцип верховенства права та активізує трансформацію українських судів в інтересах народу. Як наслідок, суспільство відчує справедливість від роботи судів в Україні», - наголосили на Банковій.

 

Зазначається, що уразі ухвалення першого законопроекту всі судові спори, у яких оскаржуються акти центральних органів виконавчої влади, державних регуляторів та будь-якого іншого суб'єкта владних повноважень, які поширюються на всю територію України, забираються з виключної підсудності Окружного адміністративного суду міста Києва і будуть передані Верховному Суду як суду першої інстанції. Судом апеляційної інстанції у таких спорах буде Велика Палата Верховного Суду.

 

«Таке врегулювання підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції унеможливить будь-які маніпуляції з рішеннями суб'єктів владних повноважень, які раніше могли провокуватися через оскарження в ОАСК», - переконані в ОП.

 

Другий законопроект передбачає обов’язкову перевірку на доброчесність чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя, а також врегульовує питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів як постійного структурного підрозділу секретаріату ВРП.

 

Третім законопроектом вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення й запроваджується відповідальність за ненадання інформації на запит дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя.

 

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд міста Києва відзначився низкою скандальних рішень останнім часом. Зокрема, саме ОАСК скасував рішення Київської міськради відповідно до якого, п’ять вулиць Києва, зокрема і проспект Бандери, отримають свої колишні назви.

 

28 січня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов про скасування постанови щодо запровадження нового українського правопису.