ФСБ планувала викрасти засновника Сил спецоперацій України

18:45, 06.02.2021
ФСБ планувала викрасти засновника Сил спецоперацій України

Генерал-лейтенант Ігор Луньов очлював Сили спеціальних операцій у 2016-2020 рр. (Фото ССО)

Агенти ФСБ Росії планували викрасти і вивезти до Росії колишнього командувача Сил спеціальних операцій, генерал-лейтенанта Ігора Луньова.

 

За це виконавцям пропонували 100 тисяч доларів. Адже засновник ССО володіє важливою інформацією про вітчизняні спецслужби, яка цікавить ворога.

 

Як інформує Україна молода, про зрив спецоперації ФСБ повідомляє СБУ.

 

Зазначається, що контррозвідка СБУ викрила агентів ФСБ, які планували викрасти колишнього командувача Сил спеціальних операцій.

 

Прізвище екскомандувача у Службі безпеки не повідомляють, втім, відомо, що Сили спеціальних операцій ЗСУ засновані у 2016 році, за цей час їх очолювали лише два офіцери - з 2016 по 2020 генерал-лейтенант Ігор Луньов, а з серпня 2020 року генерал-майор Григорій Галаган, тож затримані ймовірно мали намір викрасти саме Луньова.

 

Про те, що йдеться про викрадення саме Луньова, який заснував ССО, зазначає і спільнота InformNapalm Україна.

 

У СБУ повідомили, що ФСБ завербувала кількох українців, які також готували диверсії у Миколаївській області, об'єктом нападу могли стати літаки ЗСУ на аеродромі Кульбакіно.

 

До агентурної мережі ФСБ входили колишні спецпризначенці військової розвідки України.

 

Мережа діяла на території Київської, Одеської, Миколаївської, Житомирської та Чернігівської областей.

 

За даними Служби безпеки, завербовані агенти виконували завдання співробітників ФСБ Вадима Даутова та Дениса Собка.

 

"Агенти ФСБ збирали інформацію про дислокацію та переміщення українських Збройних сил, кадровий склад та оперативно-службову діяльність Головного управління розвідки Міністерства оборони, Сил спеціальних операцій, Штабу ВМС, 73-го Морського центру спеціальних операцій ЗСУ, їх міжнародної взаємодії з іноземними партнерами", - зазначають в СБУ.

 

Затримані намагалися вербувати чиновників та військових. У них вилучили великий арсенал зброї.

 

Дії затриманих розслідують за ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1.ст.258-3 (створення терористичної групи), ч.1. ст.263 (незаконне поводження зі зброєю).

 

Шпигунство співробітників ФСБ, які керували мережею, розслідують за ч.1 ст.114 (шпигунство) Кримінального кодексу.

 

Як повідомляла "УМ", днями попередній президент Петро Порошенко привітав СБУ з успішною операцією, в ході якої були розкриті злочинні схеми народного депутата з ОПЗЖ Тараса Козака і заблоковано телеканали з орбіти кума Путіна Віктора Медведчука - "112 Україна", NewsOne, ZIK.