У Верховному суді оскаржують заборону каналів Медведчука

11:21, 05.02.2021
У Верховному суді оскаржують заборону каналів Медведчука

Позови 2 громадян надійшли до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Указ Володимира Зеленського щодо санкцій проти каналів Віктора Медведчука оскаржили у Верховному суді. Мовиться про ZIK, 112 і Newsone.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в повідомленні у фейсбук Верховного суду України.

 

Позови 2 громадян надійшли до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

 

За даними "Суспільного", першим позивачем є Павло Олександрович Попков.

 

Ім'я другого – наразі невідоме. Втім журналісти припускають, що це може бути юрист Роман Лихачов. Він розповів, що вже направив до Верховного суду позов про скасування санкцій проти телеканалів ZIK, 112 і Newsone. Відповідачем у позові вказаний Президент України, третьою стороною – Служба безпеки України.

 

Пресслужба ZIK, 112 і Newsone опублікувала спільну заяву телеканалів. Вони спростували інформацію про те, що нібито самі підготували ці позови.
У заяві мовиться, що ZIK, 112 і Newsone наразі лише готують позов до суду.

 

Як повідомляла УМ, 2 лютого РНБО (Рада національної безпеки й оборони) запровадила персональні санкції на 5 років проти представника "Опозиційної платформи – За життя". Саме йому належать телеканали 112, Zik та Newsone, які фактично контролює кум російського президента Володимира Путіна – Віктор Медведчук. Мовлення цих медіа вже призупинили.

 

У зазначених ЗМІ переконані, що таке рішення незаконне та свідчить про цензуру. Також представники мовників заявили, що будуть оскаржувати рішення РНБО в судах.

 

Підставою для запровадження санкцій проти соратника Медведчука Тараса Козака та пов’язаних із ним юридичних осіб могло стати постачання вугілля з окупованих територій.

 

Більшість українських політиків підтримали рішення РНБО та Зеленського. Проти лише виступили соратники Медведчука та Козака з ОПЗЖ. Крім того, засудили такий крок у Спілці журналістів. За словами голови НЗЖУ Сергія Томіленка, санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова".

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ оприлюднить «секретні матеріали» про канали Медведчука