Санкції проти каналів Медведчука: в ЄС схвалили, у Путіна - бідкаються

15:45, 03.02.2021
Санкції проти каналів Медведчука: в ЄС схвалили, у Путіна  - бідкаються

Віктор Медведчук назвав блокування телеканалів «абсолютно незаконними».

У Європейському Союзі схвально оцінили запровадження санкції проти телеканалів ZIK, "112 Україна" і Newsone.

 

Як інформує УМ, про це повідомив глава представництва України при ЄС Микола Точицький, повідомляє Інтерфакс-Україна

 

Блокування каналів Медведчука дипломати обговорили 3 лютого, під час засідання Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

 

Микола Точицький відзначив, що в Європейській Комісії та Службі зовнішньої політики надзвичайно схвально поставилися до рішення РНБО від 2 лютого щодо введення санкцій проти телеканалів ZIK, "112 Україна" і Newsone.

 

Він додав, що поки що вже навіть є неофіційна реакція на такі дії української влади.

 

"Проте, я думаю, що під час візиту прем'єр-міністра до Брюсселя, ми почуємо й офіційну реакцію", - зауважив очільник представництва України при ЄС.

 

 

Водночас, і Кремль відреагував на закриття телеканалів ZIK, NewsOne і "112 Україна". У Путіна переконують, що закриття каналів нібито не відповідає міжнародним нормам, заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков російським ЗМІ.

 

 Прессекретар навіть закликав міжнародні організації звернути увагу на рішення щодо санкцій.

 

Як повідомляла УМ, 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про запровадження персональних санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака, соратника кума президента РФ, нардепа Віктора Медведчука.

 

Також на 5 років запровадили санкції проти каналів 112-Україна, NewsOne, ZIK — Новий формат, Аріадна ТВ, ТВВибор, Партнер ТВ і Лідер ТВ, телерадіокомпанія 112-ТВ, НОВИНИ 24 ГОДИНИ, Нові комунікації.

 

У спільній заяві телеканали пообіцяли продовжити роботу, звинувативши Зеленського в «політичній розправі над неугодними ЗМІ».

 

Зеленський заявив, заявив, що країна рішуче підтримує свободу слова, а не пропаганду.

 

 Віктор Медведчук назвав санкції щодо свого соратника Тараса Козака та блокування телеканалів «абсолютно незаконними».

 

Петро Порошенко заявив, що за своєї каденції розглядав запровадження санкцій проти каналів 112 Україна, Newsone і ZIK з орбіти нардепа Віктора Медведчука, однак не встиг.