Зеленський критикує Порошенка за намір оскаржити в КСУ закон про референдум

14:29, 30.01.2021
Зеленський критикує Порошенка за намір оскаржити в КСУ закон про референдум

Володимир Зеленський не оцінює якість закону про референдум, а затято критикує його опонентів. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський розкритикував плани своїх опонентів з опозиції - партії «Європейська солідарність» на чолі з попереднім президентом Петром Порошенком оскаржити в Конституційному Суді ухвалений монобільшістю закон про референдум.

 

Як повідомляє Україна молода, про це глава держави написав у соцмережах в суботу.

 

«Найбільше цього тижня вразило, як багато страху з'явилося у деяких політиків і їх "партійних" коментаторів від нашого закону про референдум. Зовсім не у суспільства, а саме у політиків. Знаєте, чому вони так бояться референдуму? Все банально. Це їх ключовий страх перед людьми», - переконаний Зеленський.

 

На його думку, йдеться про "страх перед неминучістю тих змін, які відбулися в 2019 році".

 

«Коли дуже солідні діячі і діячки після десятиліть "царювання" у високих кабінетах моментально опинилися ... без влади і впливу. Зараз вони живуть тільки однією цинічною надією, що нібито можна відігратися і знову зібратися "клубом старих друзів" на печерських пагорбах, щоб вирішувати все в державі для власної вигоди і не питаючи у суспільства. А якщо народ має реальний інструмент референдуму, то такі діячі насправді не можуть бути впевненими ні в чому», - пише президент на виправдання провладного закону про референдум.

 

Зауважимо, що одним з перших на ці думки Зеленського відреагував під його постом у Facebook  нардеп від «ЄС», колишній очільник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович:

 

«Як історик знаю чому німецькі політики бояться референдумів - тому що на відміну від вас знають свою історію. Пам‘ятають як у 1930 референдумами збудували тоталітарну державу».

 

Втім, глава держави наполягає, що «референдум - це інституційна зброя людей, щоб відсікати те, що не відповідає інтересам суспільства».

 

«Ми дали людям реальну можливість здійснювати вирішальний вплив на владу. І не на один раз, а назавжди. І скористатися цією можливістю народ може в будь-який момент. Тому, друзі-політики, звикайте. Вам тепер завжди доведеться враховувати, що останнє слово буде не за вами, а за товариством», - резюмував глава держави.

 

Раніше повідомлялося, що перший референдум може відбутися вже у 2021 році. Його проведення вартуватиме державі близько 2 млрд грн.

 

Як повідомляла «УМ», 26 січня, парламент остаточно схвалив законопроєкт про всеукраїнський референдум, який критикує опозиція.

 

Партія «Європейська Солідарність» вже готує подання до КСУ для визнання закону про референдум неконституційним.

 

Народна депутатка з фракції «ЄС» Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що у цьому провладному законі немає забезпечення пропорційності, а сам закон є «сирим», тому він може бути використаним для того, щоб руйнувати ті чи інші процеси в країні.