Харківські угоди: Януковичу заочно оголосили підозру у державній зраді

09:06, 29.01.2021
Харківські угоди: Януковичу заочно оголосили підозру у державній зраді

Віктор Янукович вже вдруге підозрюється у державній зраді.

Державне бюро розслідувань заочно повідомило колишньому президенту України Віктору Януковичу про підозру у зв'язку з підписанням «харківських угод» на користь Росії.

 

Відтак, втікачу загрожує ще одна судимість за державну зраду.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс генпрокурора.

 

За даними слідства, колишній президент надав Росії допомогу у проведенні підривної діяльності проти України внаслідок підписання "Харківських угод" на користь Росії.

 

Відтак, Янукович підозрюється у державній зраді (ч.1 ст.111 КК України). За версією слідства, експрезидент у змові з вищими посадовими особами Росії допоміг їм вести підривну діяльність проти України.

 

Зазначено, що 21 квітня 2010 року Янукович підписав угоду, згідно з якою термін перебування Чорноморського флоту Росії в Криму було продовжено з 2017-го до 2042 року.

 

В обмін на це Росія знижувала для України ціну на газ, перед цим, за версією слідства, двічі штучно завищивши її зі 179 до 352 доларів за тисячу кубометрів у період з 2008-го по 2010 рік. Так Росія навмисно накопичувала борг України за газ, який використовувала при підписанні угод як аргумент на користь фактично безкоштовного перебування свого флоту на українській території.

 

"В результаті підписаних екс-президентом так званих "харківських угод" був збільшений особовий склад військ і військової техніки Збройних сил РФ на території України замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України", - йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

 

Надалі, починаючи з 20 лютого 2014 року, військовослужбовці Чорноморського флоту РФ у взаємодії з іншими підрозділами ЗС РФ, котрі скоїли вторгнення на територію півострова Крим, здійснили військову окупацію і подальшу анексію півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення територіальної цілісності України, відзначили в Офісі генпрокурора.

 

Як повідомляла «УМ», 24 січня 2019 року суд визнав Януковича винним у справі про державну зраду і заочно засудив його до 13 років в'язниці. Судді підтримали не всі пункти обвинувачення.