Зеленський запросив Байдена в Україну: влада готується до зустрічі

12:19, 21.01.2021
Зеленський запросив Байдена в Україну: влада готується до зустрічі

7 грудня 2015 року Джо Байден вшанував українців, які загинули під час Революції гідності взимку 2014 року

Україна активно працює над реалізацією запрошення Джо Байдена в Україну. Окрім того, триває підготовка до можливого візиту Володимира Зеленського до США.

 

Як інформує УМ, ці питання будуть пріоритетом на початковому етапі співпраці з адміністрацією Байдена.

 

Як заявив посол України в США Володимир Єльченко у коментарі Укрінформ, спершу між президентом США та Президентом України має відбутися телефонна розмова. Триває активна робота, тому це відбудеться вже швидко.

 

Найкраще для 2 країн буде налагодити особисті зв'язки. Зустріч сприятиме цьому.

 

Нова адміністрація США зосередиться на конкретних питаннях в Україні. Пріоритетами стануть боротьба з корупцією та судова реформа.

 

Протягом року країни світу навчилися працювати дистанційно. Зокрема, вже найближчим часом відбудеться віртуальне засідання спільної українсько-американської групи з питань роззброєння і безпеки. Наразі сторони готуються до засідань спільної стратегічної групи та групи з питань зовнішньої політики.

 

Коли адміністрація Байдена призначить необхідних посадовців, зокрема, на українському напрямку, розпочнеться предметніша робота.

 

Президента США Джо Байдена запросять на урочистості з нагоди 30 річниці Незалежності України. В Офісі Президента заявили, що візит Байдена – це питання недалекого майбутнього.

 

Водночас, заступник Генсека НАТО Александер Вершбоу заявив в інтерв'ю "Фактам", що Обраний президент США Джо Байден продовжить надавати Україні військову допомогу. Однак чекати від нього певних потурань не варто. Байден ставиться до України приязно, однак суворо. 

 

"Україні не варто чекати від Байдена потурань, адже він бажає, щоб ви завершили розпочаті політичні, економічні та судові реформи", - наголосив Вершбоу.

 

Новий президент США наполягатиме на створенні єдиного "західного фронту". Тоді політика США та країн Євросоюзу щодо України буде узгодженою. Також він ще наполегливіше провадитиме політику посилення санкцій, яка допоможе Росії змінити свою поведінку.  При цьому, адміністрація Байдена "вестиме прямі переговори, які стосуються української тематики, з Росією".

 

Зі свого боку заступник глави ОП Ігор Жовква заявив в інтерв'ю ТСН, що пріоритетами у відносинах Офісу Президента та адміністрації обраного президента США Джо Байдена буде повернення тимчасово окупованих територій та боротьба з корупцією. Окрім того, між 2 країнами важливо активізувати економічну співпрацю. Пріоритетом для України також залишається військова допомога США.

 

"У черговому оборонному бюджеті передбачені ті самі обсяги військової допомоги, і, що дуже важливо, збільшено фінансування постачання летального озброєння Україні", - розповів політик.

 

Жовква також зазначив, що Україна прагне активніше залучити США до врегулювання ситуації на Донбасі та деокупації Криму. Незважаючи на складнощі, які спричинила пандемія коронавірусу, Україна має реалізовувати товарообіг.

 

Дуже важливо, щоб США забезпечували енергетичну незалежність України. Окрім того, можна шукати нові сфери для відносин 2 країн. Зокрема, це може бути ІТ або штучний інтелект. Україна готує стратегічний план – певну "дорожню карту" – співпраці зі США

 

За його словами, президент Володимир Зеленський буде союзником Байдена у здійсненні антикорупційних заходів в Україні.

 

До слова, колишні президенти Сполучених Штатів Барак Обама та Дональд Трамп не були в Україні жодного разу. Водночас, працюючи в адміністрації Обами віцепрезидентом Джо Байден  побував в Україні шість разів: у липні 2009-го, березні, червні й листопаді 2014-го, грудні 2015-го, січні 2017-го. Він зустрічався із українськими президентами й політиками Віктором Ющенко, Віктором Януковичем, Юлією Тимошенко, Арсенієм Яценюком та Петром Порошенком.

 

Джо Байден і Петро Порошенко. Фото: AP

 

Коли Байден у 2015 році приїздив до України як віцепрезидент США, він виступив із емоційною промовою із трибуни у Верховній Раді, яку охрестили історичною.

 

У виступі Байден назвав два головних виклики для України – вторгнення Росії і корупція, яку він назвав «раковою пухлиною» України. Байден закінчив виступ словами: «Хай Бог благословить наші обидва народи». Депутати стоячи аплодували віце-президенту США.

 

 

Як повідомляла «УМ», Джо Байден присягнув на Біблії і став 46-м президентом США на офіційній церемонії у Вашингтоні.

 

Раніше на Банковій розглядали можливість участі Зеленського в церемонії інавгурації Байдена. Втім, довелося обмежитися участю посла України в США. Зеленський обмежився переглядом онлайн-трансляції інавгурації Байдена.

 

Третій президент України Віктор Ющенко привітав Джо Байдена із вступом на посаду президента США.