Рада відновила повноваження НАЗК

12:00, 15.12.2020
Рада відновила повноваження НАЗК

Законопроєкт відповідає висновку Венеційської комісії.

Верховна Рада 15 грудня схвалила законопроєкт про відновлення повноважень НАЗК. Таке рішення допоможе знизити рівень корупції у країні та зміцнить авторитет України на міжнародній арені.

 

За законопроєкт про внесення змін до антикорупційного законодавства проголосували 300 нардепів, повідомляє 24 канал.

 

Проти проголосували 0 нардепів. Утримався 21 народний обранець.


Прийнятий законопроєкт є вагомим кроком до подолання конституційної кризи в Україні. Зокрема, він передбачає цілодобовий відкритий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб.

 

Законопроєкт про зміни до антикорупційного законодавства не передбачає додаткових витрат з державного бюджету.

 

Нардеп від "Слуги народу" Денис Монастирський зауважив, що над цим законопроєктом працювали представники усіх парламентських фракцій. 


Робоча група мала відновити функціональність антикорупційної структури, однак водночас і врахувати низку положень з рішення КСУ.


Законопроєкт відповідає висновку Венеційської комісії. Зокрема, відновлює ті повноваження НАЗК, неконституційність яких КСУ не зміг довести.

 

Однак судді КСУ отримають право поскаржитися, якщо вони відчуватимуть тиск на себе.
 

27 жовтня Конституційний Суд України скасував антикорупційну реформу в Україні. Зокрема, рішення суду дозволило посадовцям вносити неправдиві дані до своїх декларацій.

 

Окрім того, своїм скандальним рішенням КСУ обмежив повноваження НАЗК.

 

Це стало початком масштабної конституційної кризи в Україні.

 

 

Як повідомляла УМ, Венеціанська комісія опублікувала термінові висновки щодо механізмів протидії корупції відповідно до рішення Конституційного Суду України. Також Глава Венеціанської комісії звернувся до Ради, закликавши український парламент вирішити ситуацію з "прикрим" рішенням Конституційного Суду.

 

Венеціанська комісія також рекомендувала Україні змінити законодавство щодо Конституційного Суду.