Денис Шмигаль у Раді: Взимку на українців чекають «складні часи»

12:25, 17.11.2020
Денис Шмигаль у Раді: Взимку на українців чекають «складні часи»

Денис Шмигаль у Раді: карантин вихідного дня не є українським ноу-хау.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль виправдовує причини запровадження урядом карантину вихідного дня і попереджає, що в разі його недотримання добова кількість хворих в Україні може перетнути позначку у 20 тисяч вже через три тижні.

 

За його словами, поки що повний локдаун в країні не будуть вводити, адже наразі є альтернатива — «карантин вихідного дня». Втім, взимку на українців чекають «складні часи», вважає глава уряду.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан глава уряду заявив під час виступу в Раді у вівторок.

 

«Останніми днями ми почули багато критики, що уряд вважає, нібито вірус розповсюджується тільки у вихідні, і що не можна закривати ресторани, коли працює метро. Якщо ми зменшимо соціальні контакти людей хоча б у вихідні, то зможемо частково розірвати ланцюг захворюваності», — наголосив очільник Кабміну.

 

Денис Шмигаль зазначив, що карантин вихідного дня не є українським ноу-хау, а як його успішні приклади навів Туреччину та Ізраїль. Він також навів дані Ради нацбезпеки та оборони: цими вихідними активність громадян у великих містах знизилася у суботу майже на 19% і в неділю на 27%. За його словами, це було найменше пересування людей з весни, коли діяв жорсткий локдаун.

 

Прем’єр стверджує, що результат карантину вихідного дня за умови його дотримання по всій країні буде видно вже за два тижні.

 

На його думку, якщо не вжити заходів зараз, то вже за місяць у лікарнях можуть закінчитися ліжка для хворих на коронавірус, хоча їхню кількість збільшили вдвічі, а число хворих зросте до 20 тисяч на добу. Тоді, наголосив Шмигаль, доведеться ввести локдаун на три тижні.

 

Прем’єр навів як приклад країни Європи, де вже ввели локдаун і комендатські години, але запровадження таких обмежень в Україні завдасть удару економіці. Він також закликав роботодавців за можливості перевести співробітників на віддалену роботу.

 

«Це позитивний сигнал і сценарій відновлення, тому ми говоримо, що рішення про повний локдаун не буде запроваджено до тих пір, поки у нас є альтернатива. Але над цією альтернативою треба працювати разом і досягти хоча б плато і зупинки зростання епідемії», — сказав Шмигаль.

 

За його словами, уряд має намір запроваджувати більшість тих заходів, які визначив своєю постановою про карантин, в планах дій та сценаріях розвитку економічного відновлення України, а також боротьби з епідемією.

 

«Основне завдання карантину вихідного дня — зафіксувати захворюваність на рівні 12 тисяч. Якщо цього не буде, то ми будемо вимушені піти на більш жорсткі заходи. Це лише 6 днів у листопаді, які можуть дати Україні шанс», — вважає Шмигаль.

 

Як повідомляла «УМ», правоохоронці закрили за порушення карантину вихідного дня 2,4 тисячі закладів торгівлі, ресторанів і кафе та спортклубів протягом суботи – неділі, 14-15 листопада.

 

Раніше президент Зеленський закликав місцеву владу і бізнес взаємодіяти, щоб «карантин вихідного дня» виявився ефективним. 
 
 

11 листопада Кабінет Міністрів ухвалив рішення про запровадження на території України обмежень помаранчевого рівня. Низка міст відмовляється виконувати рішення уряду.  

 

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про скасування карантину вихідного дня під час засідання погоджувальної ради у понеділок, 16 листопада