Справу проти ексдиректора Укроборонпрому закрили завдяки КСУ

13:29, 12.11.2020
Справу проти ексдиректора Укроборонпрому закрили завдяки КСУ

Тепер у Букіна на одну проблему менше

У Вищому антикорупційному суді України закрили кримінальне провадження проти колишнього директора Укроборонпрому Павла Букіна.

 

Справу довелося закрити через скандальне рішення КСУ щодо кримінальної відповідальності за незаконне збагачення і недостовірне декларування.

 

Відповідну справу розпочали за фактом внесення до декларації недостовірних даних., повідомили у телеграм-каналі Центру протидії корупції.

 

"Майно належить його цивільній дружині. Тепер у Букіна на одну проблему менше, а допоміг йому з цим Конституційний Суд України", - зазначили в ЦПК.


Призначення Букіна на посаду глави Укроборонпрому виявилося досить резонансним – він потрапив у скандал через непрозорість конкурсу на посаду.

 

Журналісти Bihus.info опублікували резонансне розслідування про корупційні схеми в Укроборонпромі. Вони розповіли, як Букін та інші учасники схем освоїли чималу суму грошей на висотомірах – важливих частинах до літаків.

 

Як повідомляла УМ, в листопаді 2019 року ексгендиректору "Укроборонпрому" Павлу Букіну повідомили про підозру у недекларуванні статків.

 

3 вересня 2019 року журналісти "Бігус.інфо" оприлюднили інформацію про те, що Букін, до свого звільнення з посади гендиректора концерну, змінив статут ДК "Укрспецекспорт" і вивів компанію з-під контролю концерну. Ці звинувачення Букін також відкинув.

 
Нагадаємо, 30 серпня президент Володимир Зеленський звільнив Букіна з посади гендиректора концерну. Новим очільником призначив екс-міністра економічного розвитку, голову наглядової ради коцерну Айвараса Абромавичуса.
 
 
Павло Букін керував "Укрспецекспортом" у 2015-2018 роках. Нині гендиректор "Укрспецекспорту" - екс-заступник Букіна Сергій Проскуркін.

 

Під час закритого засідання 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд скасував статтю Кримінального кодексу про декларування. Суд визнав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є неконституційною.

 

Такий позов подали народні депутати від ОПЗЖ і групи "За майбутнє".
 

У Європарламенті не підтримали таке рішення президента. Однак Зеленський наголосив, що це найбільш ліберальний шлях вирішення ситуації.

 

Народні депутати провалили голосування за суддів Конституційного Суду.

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко закликав застосувати під час призначення нових суддів Конституційного Суду процедуру, яка була застосована під час конкурсу до Верховного Суду України