Зеленського розкритикували через намір розпустити КСУ

12:38, 30.10.2020
Зеленського розкритикували через намір розпустити КСУ

У Раді закидають Зеленському намір узурпувати владу в ситуації щодо скандального рішення КСУ. (Фото Офісу президента)

Поданий президентом Володимиром Зеленським до Верховної Ради законопроєкт щодо припинення повноважень всіх суддів Конституційно суду жорстко розкритикували опозиційні фракції парламенту в п’ятницю.

 

Опозиціонери вважають цей намір глави держави неконституційним, безправ’ям та спробою узурпувати владу.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідну реакцію на законопроєкт оприлюднили представники опозиційних фракцій "Європейська солідарність", "Батьківщина", "Голос" і «ОПЗЖ».

 

Зокрема, співголова фракції "ЄС" Ірина Геращенко написала у Facebook:

 

«Зеленський продовжує жити в неконституційному полі, на хайпі гнатися за дешевою популярністю, рятуючи ґлупо розтриньканий рейтинг… Зараз в неконституційний сумнівний спосіб він хоче вирішити проблему, що виникла після рішення КС. Неконституційне рішення лише поглибить кризу. Наступною ініціативою Зе, за такою логікою, може бути указ про пожиттєве імператорство».

 

На її думку, прикметно, що «в своїй інфантильності і небажанні брати на себе будь яку відповідальність, він (Зеленський – Ред.) навіть не спромігся вийти до народу з відосиком і пояснити, що ж за законопроект подав у ВР і які його наслідки для держави».

 

Пані Геращенко наголошує: «Поштовими голубами вночі надіслав в Раду папірець, яким системно продовжує знищувати державні інститути… Завтра в такий спосіб він ліквідує парламент як непопулярний, а потім закриє за непотребом державу Україна».

 

Тоді як голова фракції "Голос" Сергій Рахманін зауважив у Facebook:

 

«Перше. Рішення Конституційного суду не витримує критики. Президентська ініціатива – теж. Друге. Якщо можна розпустити КС законом, тоді можна скасувати результати президентських виборів рішенням ЖЕКу. Третє. Відновити повноцінну дію антикорупційного законодавства можна ухваленням відповідного закону. І в цій ситуації він легко набере необхідні кількість голосів… Спроба відновити право, порушуючи право, називається безправ'ям».

 

У свою чергу, нардеп від "Батьківщини", професійний правник Сергій Власенко стверджує: «Сам факт спроби призупинити дію конституційного органу, який не подобається президенту, – це антиконституційно, це неправильно, це спроба узурпувати владу… Президент, на жаль, дуже часто діє у неконституційний спосіб, порушує Конституцію, і тому, звісно ж, йому не потрібен незалежний орган конституційної юстиції. І це точно ніяк не пов'язано з жодними рішеннями КС і не може бути з ними пов'язано».

 

Водночас, реакція ОПЗЖ оприлюднена на партійному сайті: "Ніхто не може вимагати від Конституційного суду жодних пояснень щодо його рішень. Ніхто не має повноважень проводити ревізію рішень Конституційного суду. Вони є обов'язковими до виконання. Зокрема й президентом, главою його Офісу та рештою, що активно висловлюють своє невдоволення рішенням органу, який забезпечує верховенство Конституції в нашій країні".

 

 

Наразі фракція «ЄС» зареєструвала законопроєкт, який пропонують прийняти як невідкладний. За її словами, він врегульовує питання відповідальності за недостовірність поданих у декларації відомостей і вирішує правову колізію у зв’язку з рішенням КС.

 

Тоді як пан Рахманін переконаний, що для того, "щоб світ не дивувався рішенням наших судів", треба було навести лад у системі – зокрема створити "нормальні Вищу раду правосуддя й Вищу кваліфікаційну комісію суддів".

 

На його думку, "бурхлива діяльність Зеленського навколо рішення КСУ – файний спосіб відволікти увагу від підсумків виборів і заробити собі бали". 

 

Водночас у фракції "Опозиційної платформи – За життя" вимагають від влади "негайно зупинити тиск на Конституційний суд і забезпечити беззаперечне виконання рішення КСУ на виконання норм Основного Закону". 

 

Нагадаємо, напередодні президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнати його рішення про декларування "нікчемним" і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ "Про запобігання корупції".

 

Як повідомляла «УМ», 30 жовтня активісти влаштували акцію протесту під стінами КСУ під назвою «Відправим суддів-зрадників КСУ до Ростова».

 

27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський персонально відповідає за руйнування антикорупційної інфраструктури - Порошенко