Зеленський зустрівся із Варфоломієм на Фанарі і помолився за Україну

14:50, 16.10.2020
Зеленський зустрівся із Варфоломієм на Фанарі і помолився за Україну

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі із Вселенським патріархом Варфоломієм на Фанарі. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський відвідав Вселенський патріархат на Фанарі і помолився за Україну в Стамбулі в п’ятницю.

 

До резиденції Вселенського патріарха Варфоломія на Фанарі президент Зеленський завітав під час офіційного візиту до Туреччини.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує Офіс президента.

 

Зокрема, Зеленський спільно з представниками української громади у Туреччині взяв участь у спільній молитві за Україну в церкві Святого Георгія.

 

Після цього розпочалася зустріч президента України зі Вселенським патріархом Варфоломієм.

 

 

Патріарх подякував за візит президентського подружжя до Матері-церкви, який, за його словами, «приносить велику радість», і зазначив, що втішений тим, що в Україні поступово настає мир.

 

Тоді як Зеленський висловив подяку Його Всесвятості за беззастережну особисту підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, нашої незалежності, а також за всю підтримку, яку Патріарх надає Україні.

 

«Вдячний за все, що ви зробили й робите для України. Для нас важлива така підтримка на шляху до миру. Україна – тепла й привітна. Ми всі будемо дуже раді вашому приїзду, це буде дуже важливий візит для України», – зазначив Володимир Зеленський.

 

Патріарх зауважив, що буде радий відвідати Україну, коли епідемічна ситуація стабілізується. Сторони розглянули 30-ту річницю незалежності України як можливу дату візиту.

 

Володимир Зеленський також повідомив, що під час зустрічі віч-на-віч з Його Всесвятістю було детально обговорено ситуацію на Донбасі:

 

«Хоч складно, але є кроки вперед. До вашого приїзду в нас буде можливість просунутися на шляху до миру. І головне – про полонених: на Донбасі, в Криму і в Росії – дуже хочеться, щоб вони повернулися додому».

 

«Бажаю цього від усього серця. Щоб припинився біль сімей, чиї родичі в полоні», – зазначив Його Всесвятість.

 

Співрозмовники обговорили подальші кроки щодо зміцнення взаємодії України та Вселенського Патріархату.

 

Це вже другий візит Президента Володимира Зеленського до Вселенського Патріархату.

 

До складу української делегації увійшли віцепрем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський, міністр оборони Андрій Таран, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка, заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко, командувач Військово-морських сил Олексій Неїжпапа, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джамілєв.

 

Також разом із Зеленським до Стамбула прилетіли керівники провідних підприємств військово-промислового комплексу України: ПАТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, ДП «Івченко-прогрес» Ігор Кравченко, ПАТ «ФЕД» Віктор Попов.

 

Під час візиту відбудеться зустріч Зеленського з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом. 

 

Як повідомляла "УМ", перед візитом до Туреччини Зеленський озвучив українцям усі 5 питань свого так званого "Всенародного опитування".