Україна приєднається до санкцій Євросоюзу проти Білорусі

00:03, 03.10.2020
Україна приєднається до санкцій Євросоюзу проти Білорусі

Україна бажає діяти єдиним фронтом і «робити все, щоб допомагати народу Білорусі в цій складній ситуації».

Офіційний Київ має намір долучитися до персональних санкцій, які Європейський Союз запровадив проти Білорусі 1 жовтня та продемонструвати послідовну політику проти сусідньої держави.

 

При цьому, запроваджувати проти Мінська власні економічні санкції Київ не планує.

 

Як передає «Україна молода», про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю «BBC News Україна».

 

«Я хочу подивитися на остаточне юридичне рішення, хто там у цьому списку (санкційному списку ЄС — ред.). Але так, ми налаштовані приєднатися до цих санкцій, бо тут уже йдеться про питання послідовності політики», — зазначив міністр МЗС.

 

За його словами, керівництво України вважає, що в цій ситуації важливо діяти єдиним фронтом і «робити все, що в наших силах, щоб допомагати народу Білорусі в цій складній ситуації».

 

Пан Кулеба уточнив, що Україна поки не планує додатково обмежувати торгівлю з Білоруссю, оскільки вона є взаємовигідною. Утім цю позицію можуть переглянути, якщо Росія встановить контроль над білоруськими підприємствами.

 

Дипломат зазначив, що ціна такої солідарності для України є набагато вищою, ніж для країн ЄС чи НАТО, бо Україна не перебуває під "парасолькою захисту" цих об'єднань, а розширення впливу Росії в Білорусі загрожує українській безпеці.

 

Крім того, міністр закордонних справ допустив можливість перенесення з Мінська перемовин по Донбасу в межах Тристоронньої контактної групи. Зараз це питання не є нагальним, бо зустрічі в ТКГ і так відбуваються онлайн через пандемію коронавірусу.

 

Як повідомляла «УМ», Європейський Союз ввів санкції проти 40 високопосадовців Білорусі, причетних до фальсифікацій на виборах президента та до насильства проти протестувальників. Санкції передбачають замороження активів, що перебувають на території ЄС, та заборону в'їзду до Європейського Союзу.

 

МЗС Білорусі заявило про запровадження санкцій проти ЄС у відповідь.