Посли G7 закликали Україну прозоро обрати голів САП та НАБУ

11:49, 03.09.2020
Посли G7 закликали Україну прозоро обрати голів САП та НАБУ

Заява стосується ситуації довкола процедури обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, та Японія) закликали Україну зберігати незалежність антикорупційних органів та не вчинятися тиску під час обрання їхніх керівників.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві послів.

 

«Забезпечення незалежності, цілісності та надійного правового статусу цих установ є важливим елементом міжнародних зобов’язань України, у тому числі в рамках співпраці з ЄС та постійної підтримки з боку міжнародних фінансових установ. Це важливо для якості життя українських громадян, а також для ділового та інвестиційного клімату в Україні», — підкреслюється у заяві.

 

Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас уточнив, що заява стосується ситуації довкола процедури обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

 

«Боротьба з корупцією, заснована на сильних та незалежних інституціях, є центральною складовою співпраці ЄС та України у низці сфер, від «безвізу» до макрофінансової допомоги. Вищезазначені принципи мають застосовуватися і у випадку, коли Верховна Рада висуває представників для відбору нового керівника САП», — написав Маасікас.

 

Перед цим, як повідомляє «Європейська правда», західні партнери письмово звернулися до Верховної Ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького, яке Рада планує ухвалити 3 вересня.

 

Згідно з постановою, ВР, пропонує замінити усіх 7 представників Ради та визначає кандидатів на заміну. Західні партнери нагадали, що ті, за законом про прокуратуру, ключовим у цьому процесі є те, щоби комісія з відбору була сформована із кандидатів з високою репутацією зі значним досвідом у сфері протидії корупції. Наразі ж, за даними ЗМІ, Рада всупереч законодавству планує призначити осіб, які не мають жодного антикорупційного досвіду.

 

Як повідомляла УМ, глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький звільнився із відомства за власним бажанням.

 

Національне антикорупційне бюро заявляє, що рішення Конституційного суду про неконституційність призначення Артема Ситника директором НАБУ колишнім президентом Петром Порошенком є політично вмотивованим.

 

Конституційний суд визнав незаконним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ).