Україна, Росія і ОБСЄ домовилися про повне припинення вогню з 27 липня

08:30, 23.07.2020
Україна, Росія і ОБСЄ домовилися про повне припинення вогню з 27 липня

Режим повного та всеосяжного припинення вогню має настати 27 липня. (Фото 93-ї ОМБр “Холодний Яр”)

Представники України, Росії і ОБСЄ домовилися про режим повного та всеосяжного припинення вогню під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції у середу пізно ввечері.

 

Вогонь має бути припинено на всій лінії розмежування з понеділка, 27 липня.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив Офіс президента України в ніч на четвер.

 

Зокрема, на Банковій називають ці домовленості «проривом у Мінському процесі».

 

«Згідно з ухваленим рішенням, з 00:01 27 липня 2020 року має дотримуватися режим повного та всеосяжного припинення вогню. Прорив у роботі ТКГ в цьому напрямку є результатом ефективної роботи української делегації за підтримки наших міжнародних партнерів у Берліні й Парижі, а також роботи політичних радників і глав МЗС країн – учасниць Нормандського формату», - йдеться у повідомленні Офісу президента.

 

Зазначається, що «сторони (Україна і Росія – Ред.) за посередництва ОБСЄ домовилися про застосування заходів з посилення режиму припинення вогню до повного врегулювання міжнародного збройного конфлікту на території українського Донбасу».

 

На Банковій також наголошують, що режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, «якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей».

 

Офіційний Київ наголосив під час засідання ТКГ, що вибори на Донбасі можуть відбутися виключно за наступних умов:

 

 1. Післявсеосяжноїдеескалації;

 

 2. Після виведення іноземних військових підрозділів і техніки, роззброєння незаконних збройних формувань;

 

 3. ВідновленняконтролюзбокуурядуУкраїнинадукраїнсько-російськимкордоном;

 

  4. Виборимаютьвідбуватися виключно згідно із законодавством України;

 

  5. ВиборимаютьвідбуватисяздотриманнямКопенгагенськихстандартівОБСЄ.

 

Серед іншого, українська сторона в політичній підгрупі ТКГ передала списки осіб на взаємне звільнення та очікує на такі ж списки від іншої сторони.

 

У свою чергу, колишній радник секретаря РНБО Сергій Сивохо повідомив у соцмережах, що заборона на вогонь «стосується розвідувально-диверсійної діяльності, наступальних операцій, використання безпілотників, снайперського і будь-якого іншого вогню, розміщення важкої техніки та артилерії в населених пунктах тощо».

 

«У документі передбачені й заходи дисциплінарного впливу до порушників наказу», – заявив Сивохо і додав, що сподівається, що ці домовленості «не залишаться лише на папері».

 

Дані домовленості підтвердили і бойовики ОРДЛО, які в мінській групі є частиною російської сторони, які називають їх «заходами посилення і контролю чинного перемир’я».

 

Москва оцінює дані домовленості по-своєму. Зокрема представник Росії у ТКГ Борис Гризлов заявив: «Після майже п'ятимісячного опору українська сторона знайшла в собі мужність узгодити ті заходи з припинення вогню, які з самого початку пропонувалися  Донецьком і Луганськом».

 

Як повідомляла «УМ», попереднього тижня російські окупанти під Зайцевим скоїли воєнний злочин, розстрілявши евакуаційну групу українських військ, яка за домовленістю через СММ ОБСЄ ішла забирати офіцера, що підірвався в “сірій зоні”.

 

Тоді, у так званий «чорний» понеділок, 13 липня, загинули три морські піхотинці ВМС ЗСУ.