Ексканцлер Німеччини Шредер обізвав українського посла Мельника карликом

11:41, 27.05.2020
Ексканцлер Німеччини Шредер обізвав українського посла Мельника карликом

Раніше країнський дипломат піддав критиці заклики ексканцлера до зняття санкцій з Росії, введених за її дії проти України.

Ґергард Шредер (Gerhard Schröder) вважається талановитим промовцем і любителем міцного слівця. Новий проєкт ексканцлера Німеччини й голови ради директорів компанії "Роснефть" підтвердив цю репутацію. У першому випуску свого аудіоподкасту, прем'єра якого відбулася у вівторок, 26 травня, відставний політик різко висловився про посла України в Берліні, який критикував його раніше. Шредер назвав посла "карликом" ("Zwerg").

 

 Як інформує УМ, про це повідомляє Deutsche Welle.

 

Подкаст триває близько пів години. Запитання ставить колишній прессекретар Шредера Бела Анда, політик відповідає. У першому випуску відставний політик різко висловився про українського посла, який критикував його раніше, назвавши українського дипломата "карликом".

 

"Не варто докучати одне одному санкціями. Я намагався вказати, що це справедливо й по відношенню до Росії. Чому тоді чи то посол, чи то колишній міністр закордонних справ, якийсь карлик з України, мене критикує?", - запитує Шредер.


"Посол, так", - підказує Анда. "Так, так, якийсь карлик з України, якісь критичні... Це нікого не цікавить, навіть у Німеччині", - говорить Шредер, при цьому не вимовляючи імені українського посла Андрія Мельника.

 

Привід для випаду Шредера - інтерв'ю Мельника берлінській газеті Tagesspiegel на початку травня, в якому український дипломат піддав критиці заклики ексканцлера до зняття санкцій з Росії, введених за її дії проти України.

 

У німецьких ЗМІ в цілому позитивно сприйняли новий проєкт Шредера, зазначивши, що його цікаво слухати, і що ексканцлер багато в чому залишився вірним собі. Лише слово "карлик" про українського посла, схоже, деяких оглядачів неприємно здивувало. Хтось просто зазначив, що це звучить "недобре". А ліволіберальна газета Süddeutsche Zeitung з Мюнхена напівжартома написала, що це слово - єдине місце в подкасті, яке дає привід засумніватися в словах ведучого Анди про те, що під час запису бесіди в адвокатській конторі ексканцлера в Ганновері вживають тільки воду і каву. "Не можна бути повністю впевненим, що так було до кінця запису", - іронізує газета.

 

Лише слово "карлик" про українського посла, схоже, деяких оглядачів неприємно здивувало. 

 

Шредер став одним із небагатьох німецьких політиків вищого рівня, у якого з'явився свій аудіоподкаст. Долучитися до модного жанру 76-річному соціал-демократу допомагає його колишній прес-секретар Бела Анда (Bela Anda), чия PR-фірма виступає продюсером проєкту. Подкаст називається Agenda, тобто "Порядок денний". На початку нульових років так називалася ключова реформа очолюваного Шредером уряду соціал-демократів і Зелених, що змінила ринок праці в Німеччині.

 

Як повідомляла «УМ», кілька тижнів тому посол Мельник заочно запропонував колишньому канцлеру ФРН Герхарду Шредеру парі щодо його заяви про те, що Крим нібито «ніколи не повернеться до складу України».

 

Посол України у ФРН також відмовився брати участь разом з росіянами у церемонії вшанування 75-річчя завершення битви за Берлін.

 

Пан Мельник також розповів, як влаштовує "холодний медійний душ" тим німецьким політикам, які заграють з Росією. 

,