Україна пропонує Росії зустрітися в Гаазі щодо Криму

19:29, 22.05.2020
Україна пропонує Росії зустрітися в Гаазі щодо Криму

Росіяни мають готуватися до кримінальної відповідальності за свої дії в Криму. (Фото з Твіттер Володимира Єльченка)

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко відреагував на скликання конференції в Раді безпеки ООН щодо Криму, ініційоване Росією 21 травня.

 

Зокрема, українського дипломата Єльченка обурила заява постійного представника Росії в ООН Василя Небензі з приводу того, що «Москва і Київ не повинні вести діалог із кримського питання, оскільки жителі півострова «давно зробили свій вибір».

 

Як передає «Україна молода», у своєму Твіттер Влодимир Єльченко лаконічно відреагував на це: «Побачимося в Гаазі, хлопці».

 

Тим самим постпред України при ООН натякнув росіянам на кримінальну відповідальність за їх дії в Криму.

 

Як відомо, в Гаазі розташований Міжнародний суд ООН. Крім того, Окружний суд Гааги на сьогодні розглядає справу про катастрофу пасажирського літака рейсу MH17 над Донбасом у 2014 році.

 

Зазначимо, що на конференції, яку організувала Росія, виступили заступник голови підконтрольного Росії Духовного управління мусульман Криму та Севастополя Есадуллах Баїров, голова проросійської громадської організації «Українська громада Криму» Анастасія Гридчина, колишній керівник російського державного каналу «Міллет», депутат підконтрольної Кремлю Бахчисарайської міськради Ервін Мусаєв і ведучий російського телеканалу «Крым 24» Олександр Макарь.​

 

Під час конференції посли Франції, Бельгії і Європейського союзу засудили дії Москви і заявили, що підтримують територіальну цілісність України. Місія України в ООН бойкотувала захід назвавши його «фарсом».

 

Поки що лише Болгарія, Фінляндія, Нідерланди, Польща, Румунія і три країни Балтії заявили, що вони проігнорують цю зустріч

 

Востаннє тема Криму піднімалася в Раді безпеки ООН в березні цього року. Там проходило засідання щодо порушення прав людини і планів із деокупації Криму.

 

Захід організували постійні представництва Бельгії, Естонії, Франції, Німеччини, Великої Британії і США при ООН в партнерстві з постійним представництвом України при ООН.

 

Як повідомляла «УМ», віце-прем'єр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков днями повідомив, що українська влада працює над поверненням усіх своїх окупованих територій і пропонуватиме міжнародному співтовариству окрему платформу для переговорів щодо Криму.