«Зробимо їх разом»: які центри впливу «Слуги народу» на місцевих виборах

13:02, 12.05.2020
«Зробимо їх разом»: які центри впливу «Слуги народу» на місцевих виборах

У "Слузі народу" є дві глобальні проблеми на цих виборах – це хаос в регіональній політиці ОПУ та відсутність кадрового резерву.

Місцеві вибори відбудуться згідно з Конституцією та законами України саме в останню неділю жовтня 2020 року.

 

"Слуга народу" готується до 25 жовтня за допомогою 4 центрів впливу. Серед них -  глави ОДА, старі представники Зе!Команди, технологічний штаб та штаб депутатів-кураторів.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в статті УП "Чотири штаби "Слуги народу": як організована підготовка до місцевих виборів у Зеленського"

 

У кожному регіональному штабі є одразу три-чотири центри впливу. Насамперед це голови ОДА, які щиро переживають за результат місцевих виборів – саме їм доведеться працювати з місцевими й обласними радами. За роботу губернаторів відповідає перший заступник голови ОПУ Сергій Трофімов. Він на Банковій є головним за всю регіональну політику.

 

Другий центр – це старі представники Зе!Команди, які працювали в регіонах на попередніх виборах. За їх координацію відповідає Ілля Павлюк, якого джерела називають тіньовим керівником всієї цьогорічної виборчої кампанії.

 

Третій центр – це так званий технологічний штаб, яким опікується лідер партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко. Іншими словами, нардеп відповідає за пошук та координацію політтехнологів, які працюватимуть по регіонах. Як і на парламентських виборах, Корнієнко скоріш за все буде офіційним керівником виборчої кампанії.

 

І четвертий – це депутати-куратори. За неофіційними даними ЗМІ, за кожною областю Офіс президента закріпив "смотрящого" депутата, головна мета якого полягає у допомозі з підбором людей у списки до міських та обласних рад. Частину цих депутатів курує перший помічник президента Сергій Шефір, який раніше намагався не втручатися у будь-яку політичну діяльність і залишався "просто другом президента".

 

Як зазначено в матеріалі, у "Слузі народу" є дві глобальні проблеми на цих виборах – це хаос в регіональній політиці ОПУ та відсутність кадрового резерву.

 

"Щодо Іллі Павлюка, то він не політик та не має жодної офіційної посади. Однак попри це, у фракції "Слуга народу" у нього є своя окрема група депутатів, яких свого часу через підозру у лобіюванні інтересів олігарха Ріната Ахметова намагався розпустити тодішній керівник ОПУ Андрій Богдан.  Павлюк більше відомий журналістам як колишній соратник скандального депутата-комуніста Ігоря Калєтніка, якого в часи Януковича вважали "смотрящим" за митницею. Він був офіційно оформленим помічником Калєтніка у 2007-2011 роках", - йдеться в статті. 

 

Примітно, що в ті часи ЗМІ називали Павлюка "королем контрабанди західної митниці".

 

"Ілля не є якимось приходящим, він повноцінний член команди. Вова навіть пропонував йому якось формалізуватися, але він сказав, що в тіні йому буде зручніше", – розповідав раніше УП один із близьких соратників Зеленського.  

 

Співрозмовники УП стверджують, що наразі в Офісі президента та партії "Слуга народу" точаться дискусії щодо стратегії на майбутніх місцевих виборах.

 

"З другої половини квітня в Офісі президента загострилися дискусії щодо підготовки до місцевих виборів восени. Ці дискусії точаться навколо формування штабів та їхнього підходу до виборів. Судячи з розмов з нашими джерелами у "Слузі народу", у партії до цього часу немає чіткої єдиної стратегії",- зазначає видання.

 

Президент та його оточення хочуть скористатись минулою кампанією у стилі "зробимо їх разом".

 

"Місцеву кампанію не можна будувати так само, як парламентську. Це окремий вид виборів, де людям начхати на бренди. У мене враження, що в ОПУ це не до кінця розуміють", – пояснює один із колишніх членів Зе!Команди.

 

"На місцевих виборах люди голосують за тих, кого вони бачать поруч, за тих, яких можна "помацати руками". Ця кампанія не робиться по телевізору чи в інтернеті – ніжками треба працювати", – додає співрозмовник. 

 

Наразі перед "слугами" постало дві великі проблеми – хаос у регіональній політиці ОПУ та відсутність кадрового резерву.

 

Місцевими виборами у Зе!Команді займаються перший заступник голови ОПУ Сергій Трофімов, керівник партії Олександр Корнієнко, перший помічник президента Сергій Шефір та Ілля Павлюк, колишній помічник депутата-комуніста Ігоря Калєтніка. 

 

Як повідомлла УМ, парламентська монобільшість – фракція «Слуга народу» не планує переносити чи скасовувати місцеві вибори в Україні, проведення яких заплановано 25 жовтня.