Підпал трави: Зеленський підписав закон про штрафи до 36 тисяч

18:00, 15.04.2020
Підпал трави: Зеленський підписав закон про штрафи до 36 тисяч

Володимир Зеленський посприяв посиленню відповідальності для паліїв.

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який суттєво посилює  відповідальність за спалювання сухої рослинності в екосистемах України в середу, 15 квітня.

 

Відповідний закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)» за №2339 Верховна Рада підтримала 13 квітня.

 

Відтак, штрафи для паліїв збільшили аж у 18 разів, щонайменше до 36 тисяч гривень.

 

Як повідомляє «Україна молода», дані у картці закону на сайті Ради свідчать, що 15 квітня закон повернуто з підписом від президента.

 

Закон набуває чинності наступного дня після його опублікування в парламентській газеті "Голос України".

 

Як повідомляла «УМ», закон № 2339 суттєво підвищує штрафи за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

 

За даними ДСНС від початку року пожежі знищили майже 18 тисяч гектарів екосистем, пожежники закликають не палити сухої трави, бо якщо ситуація зі загоряннями не зміниться, то до кінця року вигорить вся країна.

 

Зокрема, з 4 квітня в Чорнобильській зоні відчуження не могли загасити пожежу 10 днів, яка виникла, за даними поліції в результаті умисного підпалу трави "заради забави". З вогнем вдалося впоратися лише завдяки нічному дощу

 

На початку квітня більше доби тривала масштабна пожежа на території Нижньодністровського національного природного парку у Білгород-Дністровському районі Одеської області, де на той час гніздилося багато птахів.